d’Oliveiras Verdelho Reserva Madeira 1850

In het jaar 1850, hetzelfde jaar dat schrijver Charles Dickens zijn tijdloze roman ‘David Copperfield’ uitbracht, stichtte Joao Pereira d’Oliveiras een klein wijnbedrijf op het eiland Madeira. In datzelfde jaar, nu 170 jaar geleden, werd de eerste Madeirawijn door dit huis gemaakt. In eerste instantie verkochten zij de vaten aan zogenaamde ‘shippers’, die de wijnen op hun beurt verhandelden.

Pas in de jaren ’70 van de 20ste eeuw begon d’Oliveiras met de verkoop van Madeira onder eigen naam. Ondanks de kleine omvang heeft het wijnhuis in het lange bestaan een indrukwekkende voorraad reservewijnen opgebouwd. Met beschikbare jaargangen in de kelder die, in steeds beperktere hoeveelheden, teruggaan tot 1850.

Op de veiling
Lot 2955 in de veiling, is een schitterend voorbeeld van Madeira uit het jaar van d’Oliveiras’ oorsprong: 1850 Verdelho Reserva. Een stuk vloeibare geschiedenis en in 2006 gebotteld. Wat inhoudt dat de edele Verdelho druif maar liefst 156 jaar volgens het Canteiro proces heeft gerijpt. Dat is ironisch want om als ‘Reserva’ te worden gelabeld is een minimale rijpingstijd van vijf jaar vereist.

De reacties van enkele geluksvogels die de wijn hebben mogen proeven zijn overweldigend. Wijnschrijver Neil Martin geeft in The Wine Advocate: 96/100 punten met het volgende commentaar:

“The 1850 Verdelho remains an exquisite Madeira that is one of the finest ever produced”


Master of Wine en Madeira specialist Patrick Grubb schrijft over de wijn:

“The reference point for what heights the grape can reach”


Aan u de kans om dit binnenkort zelf te kunnen proeven.

 
Top

Een ogenblik geduld aub. Uw zoekopdracht wordt uitgevoerd...