Château Cheval Blanc 1990

Château Cheval Blanc is ongetwijfeld één van ’s werelds grootste wijndomeinen. Het maakt sinds 1853 wijn onder de naam ‘Cheval Blanc’. Meer dan een halve eeuw stond het huis eenzaam aan de top van van St. Emilion en het vertegenwoordigt haar appellation perfect.

Het domein ligt in St-Emilion, grenzend aan Pomerol, met slechts een beekje die de wijngaarden scheidt van die van l'Evangile en La Conseillante.

Er wordt een ongewoon grote hoeveelheid Cabernet Franc gebruikt, ongeveer 49 procent, met 47 procent Merlot en 4 procent Cabernet Sauvignon. De ongebruikelijke verhoudingen weerspiegelen het terroir perfect. De meeste wijngaarden in de regio zijn ofwel op klei ofwel op grind boven ondoordringbaar sedimentgesteente. Château Cheval Blanc is uniek omdat het een lappendeken is van de twee soorten bodems in ongeveer gelijke proporties.

Op de veiling
Op deze veiling vindt u 1990 Cheval Blanc, waarbij 1990 één van de top Bordeaux vintages is van de vorige eeuw. Net als alle andere grote Bordeaux jaargangen komt 1990 uit een heet en droog jaar dat echter in balans is door de koele nachten. Het was het op twee na warmste jaar van de vorige eeuw waarbij alleen 1947 warmer was en ook dat was een legendarische vintage. 

Robert Parker meent zelfs dat deze wijn zijn grootste rivaal – de 1982 Cheval Blanc – hiermee heeft ingehaald.

We hebben in deze veiling een mooie reeks Château Cheval Blancs, waaronder de beschreven befaamde jaargang 1990 (lot 1618).

“De neus houdt niets achter, als een lijn van zintuigen die allemaal de conga dansen naar je reukorgaan toe; gemacereerde donkere kersen, exotische kirsch-achtige aroma’s, leer, mahoniehouten bureau, toetsen van crème de cassis, ze vechten allemaal om je aandacht." (Neil Martin, 98 - 100 pt)
Top

Een ogenblik geduld aub. Uw zoekopdracht wordt uitgevoerd...