Excellente collectie Krug

Als Champagne een wijnmonarchie zou zijn, dan wordt Krug gezien als de onbetwiste koning. Een icoon van elegantie, verfijning en compromisloze kwaliteit met een ongekend bewaarpotentieel.

Het nobele Champagnehuis uit Reims werd in de eerste helft van de 19e eeuw opgericht door Joseph Krug, een slagerszoon, uit Mainz. Na op verschillende plekken ervaring te hebben opgedaan ging hij in 1934 aan de slag als boekhouder bij het Champagnehuis Jacquesson. Hier leerde hij de markt kennen en raakte hij bedreven in de kunst van het blenden van Champagne. Na verloop van tijd besloot hij zijn eigen Champagnehuis te beginnen en zo zag in 1843 Krug & Cie. het licht.

Krug werd al snel geroemd om zijn exceptionele kwaliteit. Internationaal nam de reputatie van het Champagnehuis een grote sprong doordat de ambitieuze Joseph vloeiend Frans, Duits en Engels sprak en zelfs een beetje Russisch. De volgende generaties hebben het streven naar perfectie van de oprichter weten vast te houden waardoor Krug tegenwoordig bekend staat één van de meest prestigieuze en excellente ‘grande marques’. Kenmerkend en geliefd is de expressie van de afzonderlijke vintages en het gebruik van een uitzonderlijk hoog percentage oude reserve wijnen in de non-vintage Champagnes.

De apotheose van Krug is de buitengewone ‘Clos du Mesnil’. Deze legendarische Champagne is gemaakt van 100% Chardonnay en genoemd naar de kleine, ommuurde wijngaard in het centrum van Le Mesnil-sur-Oger. Alleen in de voornaamste jaren wordt dit kroonjuweel geproduceerd, wat maakt dat er sinds 1971, het jaar waarin de wijngaard in het bezit van Krug kwam, slechts 17 oogstjaren  zijn uitgebracht.

Door de mythische status zijn de top-van-de-topjaren uiterst schaars geworden. Het is met grote trots dat we in de juniveiling aan liefhebbers en verzamelaars de kans kunnen bieden om een stukje geschiedenis te bemachtigen. Lot 546 bevat de magnifieke 1985 vintage die bekend staat om haar elegantie en raffinement. De ‘Clos du Mesnil’ uit lot 547 stamt uit het rijke Champagnejaar 1989 en zit samen met een fles Krug Vintage uit hetzelfde jaar in een  zeldzame “Twin Krug” duo kist.

‘Vintage’ staat bij Krug voor de pure expressie van een specifiek Champagnejaar en ook hier geldt dat het jaar eerst goed genoeg moet zijn bevonden om er  überhaupt een Vintage van te maken. Bijzonder zijn bijvoorbeeld: 1988, 1990, 1996 en 2002, alle op deze veiling te vinden in de loten 530 t/m 536 en 539 t/m 543.
De oorsprong van Krug komt terug in de ‘Grande Cuvée’. Sinds 1843 wordt er ieder jaar naar een perfecte blend gestreefd, tegenwoordig gebruikmakend van maar liefst 120 verschillende basiswijnen uit 10 verschillende jaren. Krug is tevens de enige van de “Grande Marques” die tot maar liefst 50% reservewijnen in een cuvée verwerkt.

Sinds 1978 maakt Krug gebruik van de welbekende, breed uitlopende fles. In datzelfde jaar is de naam ‘Grande Cuvée’ geïntroduceerd, welke tot dan werd verkocht als ‘Private Cuvée’. Lot 517 is een bijzonder zeldzaam en feilloos exemplaar van deze pre-1978 ‘non-vintage’ Champagne en ongetwijfeld een buitengewone proefervaring. Zeer interessant zijn ook de  loten 518 en 519 omdat dit zeer vroege edities zijn van de ‘Grande Cuvée’.

Naast genoemde hoogtepunten is er nog veel meer op deze veiling van dit adelijke huis te vinden, inclusief grootformaten.
Top

Een ogenblik geduld aub. Uw zoekopdracht wordt uitgevoerd...