Domaine de la Romanée-Conti, een huwelijk van satijn en fluweel

Sylvie’s presenteert u met gepaste trots de collectie Domaine de la Romanée-Conti van een gepassioneerde wijnverzamelaar (loten 648 tot en met 691).

Deze wijnen werden direct op allocatie gekocht en zijn steeds in een perfect geklimatiseerde professionele kelder gebleven. De wijnen zijn dus alle afkomstig van de eerste eigenaar en worden nu dus voor het eerst geveild in uitstekende conditie en met een perfecte traceerbaarheid.

De Montrachet 2008 (lot 688) spreekt tot de verbeelding met een decennia lang rijpingspotentieel.
Van de monopole Romanée-Conti zijn er indrukwekkende wijnjaren als 2009 (lot 682) en 2010 (lot 683), evenals de La Tâche van 2009 (lot 674) en 2010 (lot 675).

Voor wijnliefhebbers - en Bourgogne aficionado’s in het bijzonder - heeft Domaine de la Romanée-Conti, DRC voor de vrienden, een absoluut mythische status. Door hun zeldzaamheid en glorieuze reputatie behoren de wijnen bij de meest begerenswaardige en duurste ter wereld. Van de topwijn Romanée-Conti worden jaarlijks meestal tussen de 3.000 en 7.000 flessen geproduceerd en van de majestueuze Montrachet slechts 3.000 tot 4.000 flessen.

De basis van de uitmuntende kwaliteit van de wijnen wordt gelegd in de wijngaard, die sinds 2007 volledig volgens biodynamische principes wordt bewerkt, met organische bemesting en grondbewerking met behulp van trekpaarden om zo de structuur van de bodem niet aan te drukken en te verstoren. Alle nieuwe planten komen uit de eigen wijngaard en zijn geënt van de beste stokken. De rigoureuze rendementsbeperking resulteert in wijnen met een opmerkelijke extractie en concentratie.

De wijnen worden traditioneel gevinifieerd, met behoud van het merendeel van de steeltjes in de gistkuip. De resulterende wijnen hebben een opmerkelijke intensiteit en gelaagdheid, nobele zuren, ragfijne tannines en een groot rijpingspotentieel.

Na enkele deccenia verliezen de wijnen hun jonge, soms wat hoekige verlegenheid en transformeren ze naar weelderige, verleidelijke zijdezachte en rijpe aristocraten. Voor Aubert de Villaine, mede-eigenaar en voor zijn pensioen ‘co-gerant’ van DRC, staat terroir voor alles, en het resulterende verschil ervan proeft men in karakter en expressie van de diverse wijnen van nochtans vaak aangrenzende percelen.

Het domein produceert, op een premier cru na, uitsluitend Grand Cru’s: rigoureuze en ernstige Corton, fijne en succulente Echezeaux, meer gespierde Grands Echezeaux, elegante en intellectuele Romanée-Saint-Vivant, weelderige Richebourg, extravagante La Tâche, fabelachtige Romanée-Conti als quintessentie van fijnheid en subtiliteit, grootse Montrachet en zelfs een Bâtard-Montrachet voor eigen consumptie op het domein. De Vosne-Romanée 1er cru Cuvée Duvault-Blochet is een blend van het fruit van de jongste wijnstokken van de 6 lokale Grand Cru’s.

De wijnen van het domein worden beschreven met een kaleidoscopische afwisseling van smaaksensaties als viooltjes, rozenblaadjes, kaneel, zoethout, klein rood en donker fruit, muskus, soja en truffel en typerend is een weelderige rijkdom aan smaak. 

Roald Dahl beschreef DRC ooit op volgende wijze:

‘Sense for me this perfume! Breathe this bouquet! Taste it! Drink it! But never try to describe it! Impossible to give an account of such a delicacy with words! To drink Romanée-Conti is equivalent to experiencing an orgasm at once in the mouth and in the nose.’


 
 
 
 
 
 
 
Top

Een ogenblik geduld aub. Uw zoekopdracht wordt uitgevoerd...