Château Rayas - De Bourgogne van het Zuiden

Château Rayas is een echt buitenbeentje in Châteauneuf-du-Pape. Niet alleen omdat Rayas de beste wijn van de appellation is, maar vooral omdat deze niet afkomstig is van een bodem met grote keien, iets waar Châteauneuf-du- Pape bekend om staat. De wijnranken van Rayas staan op een zanderig terroir met in de diepere onderlaag een kalkhoudend gesteente. Dat verklaart meteen de opmerkelijke finesse van deze wijn, die je gerust de ‘Bourgogne van het Zuiden’ kan noemen.

De totale oppervlakte van de wijngaard van Rayas beslaat 10 hectare. Louis Reynaud (zoon van notaris Albert Reynaud die het domein kocht in 1880) plantte in 1922 de wijngaarden op het noorden, een visionaire beslissing. De stokken worden daardoor immers behoed voor teveel zon, en volgen zo een langere rijpingscyclus. Meteen is ook verklaard hoe het komt dat de alcohol zo mooi geïntegreerd is en de wijn altijd een opmerkelijk hart van fraîcheur heeft.

In 1978 erfde Jacques Reynaud, een zoon van Louis, Château Rayas. Hij maakte van Rayas een wereldbekend topdomein en werd reeds een legende bij leven. In 1997 stierf hij plots, waarna zijn neef Emmanuel de leiding overnam. Net zoals zijn oom Jacques, is ook Emmanuel een wat excentrieke man, die bezoekers niet altijd welkom heet, maar de wijnen zijn subliem en zonder weerga.

Château Rayas is al lange tijd voorstander van lage opbrengsten die gemiddeld variëren van 12 tot 20 hectoliter per hectare. Ze behouden ook een groot deel van de takjes bij vinificatie: de druiventrossen worden als hele tros geperst en gevinifieerd in betonnen tanks.

Rayas wordt gemaakt van 100% Grenache en wordt gedurende gemiddeld 16 maanden gerijpt in een combinatie van demi muids en foudres van verschillende groottes voordat hij wordt gebotteld. Er worden geen nieuwe Franse eiken gebruikt. Veel van de vaten zijn bijna net zo oud als de wijnstokken. De nieuwste vaten zijn bijna 30 jaar oud, de oudste meer dan 70.

De productie van Château Rayas is zo beperkt dat het geen wonder is dat de vraag het aanbod ver overstijgt. Sylvie’s Wine Auctions is dan ook zeer verheugd u een mooie collectie voor te kunnen stellen in deze zomerveiling !

Op de veiling
Op deze veiling vindt u maar liefst 67 flessen en 1 magnum Châteauneuf-du-Pape Reserve van dit legendarische domein in de loten 1875 – 1916 (naast nog 200 flessen andere cuvees zoals 'Château de Fonsalette' [Syrah]).
Top

Een ogenblik geduld aub. Uw zoekopdracht wordt uitgevoerd...