De coole, koele wijnen van Emrich-Schönleber

Als in 1814 Goethe, de beroemde Duitse dichter, naar het St. Rochusfeest in Bingen komt, verbaast hij zich over de lichtvoetigheid en drinkbaarheid van de Rieslings van Monzingen. Deze stijl van wijnmaken, zetten vader Werner en zoon Frank Schönleber tegenwoordig enthousiast voort.   

De familie Schönleber maakt haar Riesling Grosses Gewächs van druiven uit de toppercelen Frühlingsplätzchen, Halenberg en Auf der Ley. Met steile zuidzuidwestelijke hellingen -  tot 70% - zijn de eerste twee wijngaarden dankbare ontvangers van gemiddeld 1.900 zonne-uren per jaar, wat bijdraagt aan perfect rijpe en gezonde druiven.

Frühlingsplätzchen

De bodem bestaat voornamelijk uit rode leisteen en grind, vaak afgewisseld met de roodgekleurde leem die “Rotliegend” wordt genoemd. Wijn van dit perceel heeft een speels en mineraal karakter. In het aroma zit fris wit fruit (zoals perzik en appel) naast een verfijnde kruidigheid. Het minerale karakter versterkt zich bij flesrijping.

Halenberg

De kleinste wijngaard van Monzingen is volledig beplant met Riesling, waarbij de meeste wijnstokken aan Emrich-Schönleber toebehoren. Halenberg heeft een bodem met blauwe leisteen- en kwartsiet, waardoor de wijnstokken in de zomer voor elke druppel water moeten strijden. Hierdoor blijven de druiven in deze wijngaard weliswaar kleiner dan gemiddeld, maar ontwikkelen ze een voortreffelijk aroma. Halenberg staat bekend om een bijzonder fijne mineraliteit en de smaak van exotisch fruit waaronder rijp grapefruit. Na een beetje rijping krijgt de wijn haar karakteristieke kruidigheid.

Auf der Ley

Dit perceel met een omvang van maar 0,7 hectare, ligt boven Halenberg. Grind en leisteen domineren de bodem. De gemiddelde helling is 50%, waardoor de zonnestralen minder inwerken op de druiven dan op de steilere hellingen.

Auf der Ley geeft de meest intense wijn van Emrich-Schönleber met de sterkste persoonlijkheid en een koeler karakter dan de Halenberg en de Frühlingsplätzchen. Het combineert de finesse en elegantie van Frühlingsplätzchen met de minerale intensiteit van Halenberg en verder is Auf der Ley is zo verfijnd, geconcentreerd en met een enorme lange afdronk, dat de wijn concurreert met de beste Rieslings ter wereld!

Auf der Ley kunt u normaliter enkel kopen via de VDP Weinversteigerung Bad Kreuznach. Een feestelijke vondst dus op deze veiling voor de liefhebber van Riesling.
Top

Een ogenblik geduld aub. Uw zoekopdracht wordt uitgevoerd...