Domaine Ramonet - de apotheose van witte Bourgogne

Met de ambitie om voor zichzelf te beginnen, maar met amper een cent op zak, komt Pierre Ramonet begin jaren 20 van de vorige eeuw aan in Bourgogne. 

Eerst koopt hij druiven aan van andere druiventelers, die hij vervolgens vinifieert en in bulk verkoopt. In 1934 heeft hij genoeg geld gespaard om zelf een stukje wijngaard ‘Les Ruchottes’ te kopen en zijn eigen wijnen te gaan bottelen. Grond was daar in die tijd goedkoop vanwege de economische depressie en de drooglegging in de Verenigde Staten. Het was een zeer vooruitstrevende visie voor die tijd. Met indrukwekkend resultaat.

In Frankrijk wordt het evangelie over Ramonet verspreid door Raymond Badouin, één van de oprichters en destijds hoofdredacteur van het wijnmagazine Revue des Vins de France. De naam en faam van het domein wordt definitief gevestigd wanneer de Amerikaanse wijnimporteur Frank Schoonmaker in 1936 voor het eerst de Chassagne-Montrachet 1er Cru Ruchottes 1934 proeft. Die maakt zo’n indruk dat Schoonmaker beslist om de wijnen van Pierre Ramonet onverwijld in te voeren in de USA, waar het verbod op alcohol net was ingetrokken.

De status van het domein Ramonet groeit gestaag en in de jaren ‘50 worden percelen aangekocht in de grand cru’s Bâtard-Montrachet en Bienvenues-Bâtard-Montrachet. In 1978 koopt Pierre, onder druk van zijn zoon André, een stukje van de mythische Montrachet wijngaard zelf.

Het wijnmaken gebeurt hier met uiterste zorg en aandacht voor de druiven en de vinificatie. Enkel het fruit van druivenstokken die minstens 18 jaar oud zijn, komen in aanmerking voor de top cuvées. De rendementen zijn dan ook inherent laag. De alcoholische fermentatie gebeurt in inox tanks, waarna op vatlegging volgt op eiken vaten. De Premier Cru’s worden opgevoed in 25% nieuwe eik (Ruchottes is de uitzondering met 40% nieuwe eik) en de Grand Cru’s in 50% tot 75% nieuwe eiken vaten. De Montrachet zelf krijgt een opvoeding op 100% nieuwe eik.

De huisstijl van deze wereldbefaamde Chardonnay’s laat zich het best omschrijven als rijk & vlezig met levendige aciditeit. Master of Wine en auteur Remington Norman stelde het als volgt:

“Ramonets wijnen staan zo dicht bij de apotheose van Chardonnay als je ze kan krijgen”.

Het zijn stuk voor stuk unieke wijnen die een lang leven beschoren zijn en een plek verdienen in elke wijnkelder.
Top

Een ogenblik geduld aub. Uw zoekopdracht wordt uitgevoerd...