Toro Albalá - Don PX 1946

De legende wil dat de druivensoort Pedro Ximénez (PX) door de Spaanse soldaat Pedro Ximen uit de het Rijndal werd meegenomen naar Zuid Spanje na de oorlogen in de Lage Landen. Een mooi verhaal maar ver van de waarheid. Hedendaags DNA onderzoek toont immers aan dat de druif afstamt van de tafeldruif Gibi, die zijn oorsprong kent in Noord-Afrika.

De Moren nemen de druif mee tijdens hun overheersing van Spanje en planten ze aan in Andalusië, dat een gelijkaardig klimaat kent als het Noorden van Afrika. Het beste terroir voor de PX zijn de arme zandgronden op de vlakte van Córdoba, specifiek rond de dorpjes Montilla en Moriles. 

De extreem hete zomers, met temperaturen die vaak hoger zijn dan 40 °C, zorgen voor een hoge suikerontwikkeling in de druiven waardoor een droge wijn maken zo goed als onmogelijk is. Na de oogst worden de druiven vaak nog verder ingedroogd tot rozijnen waarna ze geperst en gevinifieerd worden.  Het resultaat is een zoete wijn met aroma’s van karamel, gedroogde vijgen en natuurlijk ook rozijnen en de consistentie van siroop.

De beste PX wordt gemaakt door Toro Albalá, die al bijna 100 jaar gevestigd zijn in het hart van de Montilla-Moriles appellatie. Het hoogtepunt moet de 1946 ‘Don PX Convento Selección’ zijn, die bij Robert Parker 100 op 100 scoort. Van deze exquise wijn zijn slechts 825 flessen gevuld, wat dit tot een echt collector’s item maakt.


U kan een fles aan uw collectie toevoegen door te bieden op lot 3630 in onze juni veiling.

“It is as decadent as it gets. 825 bottles were produced. This wine will survive all of us. These wines are kept for generations and offered in very small quantities, but it’s amazing that you can still buy and drink something so old, and I’m even tempted to say that it might represent good value for what it is. A real tour de force sweet wine. Drink it if you ever have the privilege to do so…” – 100/100, Luis Gutiérrez for The Wine Advocate (‘Robert Parker’)

Top

Een ogenblik geduld aub. Uw zoekopdracht wordt uitgevoerd...