Henri Jayer - Hemelse ode aan de Pinot Noir

Wie rode Bourgogne zegt, denkt meteen aan Domaine de la Romanée-Conti, Domaine Leroy en natuurlijk ook Henri Jayer (1922-2006).

Henri Jayer wordt geboren in Vosne-Romanée en leert al doende het wijnmaken van zijn vader, die enkele kleine wijngaarden had verworven. Daarnaast studeert Henri op de universiteit van Dijon.

Hij begint zelf wijn te maken vlak na de Tweede Wereldoorlog, na een overeenkomst met de familie Noirot-Camuzet (het huidige domein Méo-Camuzet) waarvoor hij het management van de wijngaarden op zich neemt. Zo bewerkt hij stukken van Richebourg, Échezeaux en Vosne-Romanée ‘Beaux-Monts’. Hij mag als vergoeding een deel van de druiven voor zichzelf houden.

Geleidelijk aan verwerft hij zelf meer wijngaarden en hij ziet ook het potentieel van de ‘Cros Parantoux’ wijngaard, die in verval is geraakt omdat die arbeidsintensief is vanwege de hoge ligging – naast Richebourg – en de arme ondergrond. Hij herstelt Cros Parantoux in alle glorie vanaf eind jaren ‘50. De druiven verdwijnen tot en met 1977 in zijn Vosne-Romanée Villages. Vanaf 1978 acht hij de kwaliteit goed genoeg om de druiven apart te vinifiëren en de mythische cuvee ‘Cros Parantoux’ ziet het levenslicht.

Vele technieken in het wijnmaken, die wij nu als vanzelfsprekend beschouwen, worden in samenhang met elkaar door Henri uitgevoerd. Typerend voor Jayer is het afzien van chemische middelen, het bewust werken met lage opbrengsten, koude maceratie, het ontstelen van de druiven en het niet filteren van de wijn voor het bottelen (vandaar het label “Ce vin n’a pas été filtré”). Sommige van deze methodes, zoals de koude maceratie, bedenkt hij zelf.
Zijn innovatieve en succesvolle werkwijze maakt dat Henri lang voor zijn dood al sterrenstatus verwerft in Bourgogne en ver daarbuiten. Jayer’s wijnen zijn wereldberoemd om hun intensiteit van smaak en buitengewone complexiteit, en zijn ‘Cros Parantoux’ is daarvan een goddelijk voorbeeld, dixit Robert Parker:

“The 1993 Vosne-Romanée 1er Cru Cros Parantoux from Henri Jayer is one of those dreamlike wines you only encounter once in a while. There is a magnificent intensity to this Pinot Noir that possesses such transparency and delineation, you do not know what to do with yourself except smile. So perfumed! Mulberry dallies with red berries, a faint scent of black truffle and iris. The palate is smooth and sensual. […] Even God did not anticipate such Pinot Noir when he invented the variety.” – 98/100, Robert Parker


Wat de natuur in de druiven stopt, stopt Henri in de fles. Sylvie’s is dan ook bijzonder trots om 5 flessen Vosne-Romanée ‘Cros Parantoux’ en 2 magnums Nuits-Saint-Georges ‘Les Meurgers’ te mogen aanbieden in onze juni veiling. De flessen bevinden zich in uitstekende staat en komen van de eerste eigenaar. U vindt deze wereldbefaamde wijnen in loten 1250 – 1256.
Top

Een ogenblik geduld aub. Uw zoekopdracht wordt uitgevoerd...