Edmond Vatan – Sancerre ‘Clos la Néore’

Edmond Vatan, geboren in 1929, gaat in 1947 aan de slag in de wijngaarden van zijn vader. Hij wordt beïnvloed door wijnmakers Paul & Francis Cotat (vaders van Francois & Pascal) en de wijnen van Henri Jayer. Het besef groeit dat goede wijn wordt gemaakt in de wijngaard en een natuurlijke aanpak vereist zodat ze een zo groot mogelijke terroir expressie tonen. Zijn wijnen verwerven een cultstatus en de volgende generaties, zoals de veel te vroeg overleden Didier Dagueneau, noemen hem een lichtend voorbeeld.

Hij staat tot 2007 aan het hoofd van het domein waarna hij de fakkel noodgedwongen doorgeeft. Edmond wordt ernstig ziek en vraagt aan zijn dochter Anne, die archeologe is, om de vinificatie over te nemen. Gelukkig herstelt Edmond voorspoedig en kan hij Anne bijstaan met raad en daad in de daaropvolgende jaren. Tevens is Anne getrouwd met Nady Foucault van het welbekende Clos Rougeard, geen wonder dus dat ze uitzonderlijke wijnen maakt!

Het perceel ‘Clos la Néore’ is een klein stukje wijngaard op de helling die we kennen als ‘Monts Damnés’. Dit mythisch stukje grond beslaat slechts 1 hectare en heeft een perfecte expositie ten opzichte van de zon. Ook is de ondergrond, die uit een goede mix van kalksteen en klei bestaat, uitermate geschikt voor het telen van Sauvignon Blanc.

De rendementen zijn zeer laag, enkel natuurlijke behandelingen tegen ziektes worden uitgevoerd en de oogst vindt pas plaats nadat alle andere boeren reeds geoogst hebben. In de kelder wordt enkel met oude eikenvaten gewerkt voor de vinificatie en het bottelen gebeurt zonder klaren noch filteren.

Elk jaar worden maar enkele duizenden flessen afgevuld waardoor ‘Clos la Néore’ bijna onvindbaar is. Wij zijn dan ook bijzonder verheugd om 39 flessen en 1 magnum, verdeeld over 10 loten, te mogen aanbieden in onze augustus veiling!

U vindt deze sublieme Sancerre in loten 2141 tot en met 2150.
Top

Een ogenblik geduld aub. Uw zoekopdracht wordt uitgevoerd...