Jacques Selosse - van cult naar klassieker

In de jaren 1950 teelt Jacques Selosse in Avize en omliggende gemeentes chardonnay en pinot noir druiven die hij verkoopt aan het champagnehuis Lanson. Zoon Anselme gaat in de jaren ‘70 in de leer bij wijnmakers in Bourgogne en neemt de kennis en kunde mee naar huis. In Bourgogne voltrekt zich in die tijd een ware revolutie: kleine producenten gaan zelf hun wijnen bottelen en verkopen, om daarmee maximale expressie van hun terroir te verzekeren.

Vanaf 1980 neemt Anselme het roer volledig over van zijn vader en hij past meteen toe wat hij geleerd heeft tijdens zijn verblijf in de Bourgogne: hij stopt met druiven te verkopen en gaat als één van de eerste kleinere boeren in Champagne zijn wijnen zelf bottelen. De revolutie van de ‘grower Champagne’ gaat hiermee van start.

Hij kiest ook resoluut voor een biologische teelt en lagere rendementen, wat destijds ongezien was in Champagne. Hij beschouwt zichzelf dan ook in de eerste plaats als boer die voor het land moet zorgen en pas daarna als wijnmaker. Een gezonde grond zorgt voor gezonde druiven, die de best mogelijk wijn opleveren.

Ook is hij bij de eersten om de grand cru percelen die in bezit zijn van het domein apart te vinifiëren. Tegenwoordig courante praktijken, maar in de jaren ‘80 en ‘90 wordt Anselme op hoongelach onthaald door zijn collega’s. Inmiddels weten we wie er gelijk gekregen heeft.

De Initial, Version Originale (‘V.O.’) en Exquise worden gemaakt op basis van 3 opeenvolgende vintages, met chardonnay druiven uit de Côte de Blancs (Cramant, Avize en Oger). De Initial en V.O. krijgen een lage dosage mee – minder dan 5 gram suiker per liter – terwijl de Exquise als enige wijn van het domein een hogere dosage van 24 gram per liter krijgt. De V.O. krijgt een iets langere rijping: minstens 42 maanden op de lies ten opzichte van minimum 36 maanden voor de Initial en Exquise.

Vanaf 1986 is Anselme ook begonnen met een solera systeem voor zijn cuvee  Origine, die nu bekend is als Substance. Het idee is om het karakter van wijnen uit Avize te tonen zonder dat de jaargangen een grote invloed hebben. Elk jaar wordt het solera systeem aangevuld met nieuwe wijn, nadat een deel gebotteld is. Elke fles Substance bevat dan ook een deeltje van alle jaargangen sinds de start in 1986 !

“[…] the Substance (deg. 2019) continues to show extraordinarily well, bursting from the glass with aromas of honeyed pears, buttered toast, candied peel, fenugreek and almond paste. Full-bodied, textural and enveloping, it's vinous, concentrated and sapid, marrying to remarkable effect the unique patina imparted by Selosse's distinctive winemaking practices with the powerful yet incisive profile that defines Avize.” 100/100, William Kelly, The Wine Advocate (‘Parker’).


Hebben de wijnen van Selosse eind 20e eeuw nog een cultstatus, dan zijn het nu echte klassiekers geworden die door veel wijnliefhebbers worden geprezen en gezocht. U mag zichzelf dan ook verheugen op onze oktober veiling, waarin we maar liefst 165 flessen Selosse mogen aanbieden, verspreid over 47 loten (608 – 654) !
Top

Een ogenblik geduld aub. Uw zoekopdracht wordt uitgevoerd...