Domaine Cécile Tremblay - de nieuwe Lalou Bize-Leroy?

Cécile Tremblay is één van de nieuwe supersterren in Bourgogne, die sinds 2003 aan het roer staat van het gelijknamige domein.

De familiale wijngaarden worden tot op heden deels verpacht, maar ook deels terug in eigen beheer bewerkt. Op een totaal van 7 hectaren, heeft Cécile nu 4 hectaren in eigen handen om haar glorieuze wijnen te maken.

Vanaf het begin kiest Cécile resoluut voor de biodynamische aanpak, met een bijna maniakale zorg voor de bodem en haar druivenstokken. Geïnspireerd door de filosofie van haar achteroom, Henri Jayer, wil Cécile het terroir maximaal tot uiting brengen in haar wijnen. Hiertoe kan ze ook rekenen op de steun en kennis van haar man, Philippe Charlopin, zelf een pupil van de legendarische wijnmaker.

Cécile plukt de druiven enkel wanneer zij ze optimaal rijpt acht en gaat vaak 2 tot 3 maal door de wijngaarden om de druiven tros per tros te selecteren. In de kelder beslist ze per cuvee welk percentage hele trossen ze meeneemt bij de vergisting, dit varieert dan ook van jaar tot jaar en wijngaard tot wijngaard. Hierbij volgt ze haar eigen smaak en inzicht.

Dit geldt ook voor het percentage nieuwe eikenvaten dat ze gebruikt. Haar eigen smaak primeert, al zorgt ze er wel steeds voor dat de wijn een maximale expressie van het terroir uitstraalt.

Door haar eigengereide aanpak en het feit dat de wijnen een zeer eigen maar toch herkenbare persoonlijkheid hebben, wordt ze wel eens vergeleken met ‘la grande dame’ van de Bourgogne, Lalou Bize-Leroy.
Geen wonder dus dat haar wijnen zeer gewild en steeds moeilijker verkrijgbaar zijn!

In onze december veiling, vindt u niet minder dan 46 flessen van Cécile Tremblay uit verschillende appellaties:
- Bourgogne Pinot Noir (lot 1557);
- de premier cru Nuits-Saint-Georges ‘les Murgers’ (loten 1558-1564);
- Vosne-Romanée Vieilles Vignes (loten 1565-1570);
- Chambolle-Musigny ‘les Cabottes’ (loten 1571-1577), en de
- grand cru Echezeaux ‘du Dessus’ (loten 1578-1583).
 

“Cécile Tremblay's 2015 Echézeaux du Dessus Grand Cru is glorious and ranks as one of her greatest hits to date, soaring from the glass with a lavish bouquet of raspberries, black cherries, dark chocolate, spice, espresso roast and wood smoke, framed by creamy new oak. On the palate, the wine is broad and expansive, with a velvety chassis of tannin, immense depth at the core, and a long, dramatic finish. This is a striking Echézeaux which will turn heads in its youth, but which will reward bottle age with extraordinary complexity and texture.”- 97/100, William Kelley, The Wine Advocate

Top

Een ogenblik geduld aub. Uw zoekopdracht wordt uitgevoerd...