Lamy-Caillat

Lamy-Caillat is de meest opwindende producent van witte Bourgogne voor insiders.

Zoals vele grote wijnmakers heeft Sébastien Caillat een geheel eigen kijk op het maken van wijn en zet hij tot het uiterste heel het verwerkingsproces naar zijn hand, zowel in de wijngaard als in de wijnmakerij: alles is fris en geordend. Sébastien zegt zelf deze nauwgezetheid te hebben overgehouden aan zijn opleiding als burgerlijk ingenieur.

Sébastien studeert na zijn initiële opleiding oenologie. Als hij in 1998, samen met zijn vrouw Florence Lamy, terugkeert naar zijn geboortestreek, leert hij de praktijk bij zijn schoonvader: René Lamy op het Domaine Lamy-Pillot. Van dit domein vinifieert Sébastien overigens nog steeds de wijn.

Sébastien en Florence nemen in 2008 - op verzoek van een wijze buur - 1,2 ha wijngaard over en creëren zo het microdomein Lamy-Caillat waar ze de mogelijkheid zien om wijn te maken op een traditionele en natuurlijke wijze.

Deze wijngaarden bevinden zich in Chassagne-Montrachet en behelzen de Village-appellatie en 3 Premier Cru’s: les Champs Gains, les Caillerets & la Romanée. In 2017 produceren ze voor de eerste keer een Bourgogne Blanc en in 2018 de Saint-Aubin ‘en l’Ebaupin’. De vinificatie gebeurt tot 2011 in de kelders van Lamy-Pillot, en daarna onder eigen naam.

Het is hard en constant werken in de wijngaard, maar het leidt tot perfecte druiven die met minimale, maar bewuste en nauwgezette, ingrepen in de kelder tot prachtige wijnen leiden. Het zijn wijnen die gemaakt zijn om te rijpen, evenwichtig, pittig, met textuur en een betoverende complexiteit.


 “Unwinding in the glass with notes of Anjou pear, spring flowers, blanched almonds, citrus zest and white peach, the 2017 Chassagne-Montrachet 1er Cru Les Caillerets is full-bodied, deep and incisive, with a layered but tight-knit core that's built around racy acids and chalky dry extract, concluding with a long, searingly mineral finish. This might be the finest wine produced at Domaine Lamy-Caillat to date.” – 95+/100, William Kelley, The Wine Advocate


Uit het vinificatieproces blijkt grote liefde en zorg: persing in een oude mechanische Vaslin pers, inheemse gisten, tot wel 2 jaar rijping in eiken vaten en daarna nog tot 6 maanden rusten in roestvrijstalen tanks. Drie maanden voor botteling volgt een enkele zwaveldosering, de ongefilterde wijn wordt met de hand gebotteld en de kurken zijn van hoge kwaliteit.

U vindt Lamy-Caillat in de loten 2188 tot en met 2193 in onze juni veiling.
Top

Een ogenblik geduld aub. Uw zoekopdracht wordt uitgevoerd...