Jean-Marc Brignot: een vrije geest en een legende met mythische trekjes

Jean-Marc, een gepassioneerde en opwindende wijnmaker, omschreven als even zachtaardig als rebels, vestigt zich begin 2004 in Molamboz in de Jura, niet ver van Arbois. Zijn verzet tegen gangbare werkwijzen levert hem het label “iconoclast” op, en het maakt dat hij veel krijgt uit te leggen over zijn wijn.   

Oorspronkelijk komt Brignot uit Normandië. Na vele omzwervingen begint hij echter wijn te maken in de Beaujolais, in de Champagne en in de Jura bij Pierre Overnoy - vandaar zijn liefde voor de Jura en zijn druivenrassen. Het is op aanraden van Pierre dat hij zijn eerste wijnstokken aankoopt, met als druivensoorten Poulsard, Chardonnay, Savagnin en Trousseau.

Later neemt hij samen met zijn vrouw Satomi de status van “Flying Winemaker” aan, vinifieert zorgvuldig geselecteerde druiven in de Beaujolais, de Elzas en de Ardèche en brengt de wijnen op de markt onder de naam Vinibrato. Hij werkt met respect voor het land, de wijnstokken en de druiven. Zijn wijnen zijn uiteraard zwavelvrij, levendig, soms een beetje troebel, maar altijd heerlijk makkelijk drinkbaar. Ze zijn alleen zo goed als onvindbaar, zeker de vroege jaargangen.

In 2012 verlaat Jean-Marc Frankrijk en vestigt zich in een dorpje in Japan op het eiland Sado. Hij runt er samen met Satomi een bistro en maakt nog steeds wijn, maar voelt zich er vrijer in zijn manier van werken dan in Frankrijk waardoor hij in Japan meer rust vindt.

In onze juni veiling vindt u 2 flessen van deze cult wijnmaker: ‘la Combe’ en ‘Ça va Gamin’(lot 2593).
Top

Een ogenblik geduld aub. Uw zoekopdracht wordt uitgevoerd...