BELASTING TOEGEVOEGDE WAARDE (BTW) 2022


De btw is een belasting op goederen en diensten die binnen de EU worden geleverd en geldt dus ook voor de levering van wijn. Het gaat voor de bepaling van de btw om het land van levering.  

Wie betalen btw

Uitgangspunt in het btw-stelsel is, dat binnen de EU maar 1 keer btw wordt geheven en dat de eindgebruiker deze betaalt. Bedrijven hebben een btw-registratienummer en betalen per saldo geen btw. Een Belgisch bedrijf ontvangt btw op de factuur en betaalt ons btw maar kan de btw terugvorderen. Een bedrijf in de EU buiten België ontvangt een factuur waarop staat dat de btw mag worden verlegd en betaalt ons geen btw. 

Heeft u geen btw-nummer, maar wordt de wijn vervoerd naar een land buiten de unie, dan kunt u vrijstelling van betaling krijgen. U krijgt ook vrijstelling wanneer u de wijn opslaat in een bonded warehouse. Vraagt u bij ons gerust naar de mogelijkheden.

Margeloten en btw-loten

Er zijn twee typen loten op de veiling: loten afkomstig van particuliere inbrengers en loten afkomstig van bedrijven. De inbreng van particulieren geeft margeloten. Bij inbreng van bedrijven ontstaan btw-loten. Voor de wijn in deze loten is binnen de EU nog niet eerder BTW betaald en dat dient alsnog te gebeuren wanneer een particulier zo'n lot koopt.

Particulieren betalen altijd btw over de gehele aankoop, tenzij de wijn aantoonbaar wordt geëxporteerd naar een bonded warehouse of een land buiten de EU.

Op de factuur van Sylvie's staat aangegeven welke loten btw-plichtig zijn en welke loten onder de margeregeling vallen. Veruit de meeste loten op de veiling zijn margeloten.  

BTW-LOTEN

Wanneer u buiten België btw-loten wilt afleveren, en u vraagt vrijwaring van btw, dan is een geldig bewijs van export de voorwaarde. 

Sinds 1 juli 2021 betalen particulieren de btw van het land van bestemming in de EU (OSS regelgeving voor e-commerce). Ook voor deze zendingen is een bewijs van export nodig.

OVERZICHT BTW-TARIEVEN EU

MARGELOTEN

Voor alle aankopen van margeloten betalen bedrijven en particulieren Belgische btw over de koperscommissie en geen btw over de hamerprijs.

De btw die u bij margeloten betaalt, zit verscholen in de koperscommissie, of koperspremie, en is niet aftrekbaar of verlegbaar. Dat is tevens de reden dat de hoogte van de btw niet op de factuur staat vermeld. 

Uitwerking btw op de hamerprijs en de koperscommissie


GEBRUIKTE AFKORTINGEN IN DE TABELLEN

HP = Hamerprijs

KC = Koperscommissie als een percentage van de hamerprijs

WH = bonded warehouse

A = het btw-percentage in het land van bestemming

Voorbeeld: 

Voor een BTW-plichtig lot van €100 betaalt u als particulier in België €100*1,21 + €21,78 koperscommissie. In totaal is dat 142,78.

Voor een margelot van €100,00 betaalt u als particulier in België €100,00 +€21,78. In totaal is dat €121,78.Particulieren

MARGELOTEN
 

Vestiging

Levering

btw HP

btw KC

totaal HP

totaal KC

EU EU 0% 21% HP 21,78%
Niet EU Niet EU 0% 0% HP 18%
Niet EU WH 0% 0% HP 18%
Niet EU EU 0% 21% HP 21,78%BTW-LOTEN

Vestiging Levering btw HP btw KC totaal HP totaal KC
België België 21% 21% HP*1,21 21,78%
EU EU A A HP*A KC*A
Niet EU Niet EU 0% 0% HP 18%
Niet EU WH 0% 0% HP 18%
Niet EU EU A A HP*A KC*ABedrijven

MARGELOTEN

Vestiging Levering btw HP btw KC totaal HP totaal KC

België

België 0% 21% HP 21,78%

EU

EU 0% 21% HP 21,78%

Niet EU

Niet EU 0% 0% HP 18%

Niet EU

WH 0% 0% HP 18%
Niet EU EU 0% 21% HP 21,78%BTW-LOTEN

Vestiging Levering btw HP btw KC totaal HP totaal KC
België België 21% 21% HP*1,21 21,78%
EU EU 0% 0% HP 18%
Niet EU Niet EU 0% 0% HP 18%
Niet EU WH 0% 0% HP 18%
Niet EU EU 21% 21% HP*1,21 21,78%

EXPORT EX EU

Wanneer de wijn wordt geëxporteerd buiten de EU, maken wij een factuur op die volledig vrij is van btw mits een correct bewijs van export wordt verkregen. Zodra bij de verzending blijkt, dat er geen juiste exportdocumenten kunnen worden verkregen, ontvangt de koper alsnog een factuur mét btw voordat wij de wijn vrijgeven.

Op uw exportfactuur staan alle kosten die in de EU worden gemaakt en die uw aankoop op de veiling betreffen. 

Top

Een ogenblik geduld aub. Uw zoekopdracht wordt uitgevoerd...