Weingut Georg Breuer

Toppers van steile aarde

Genesteld tussen rollende heuvels van de Rheingau, ligt Weingut Georg Breuer. Al decennia lang behoren hun Rieslings tot de besten ter wereld. De Breuers bezitten enkele van de steilste en best gedraineerde wijngaarden van de Rheingau. De vier topwijngaarden zijn Berg Schlossberg, Berg Rottland, Berg Roseneck in Rüdesheim en Nonnenberg als ‘monopole’ in Rauenthal.

Het is indrukwekkend om te zien dat Weingut Georg Breuer al jaren zulke goede recensies krijgt. Dit succes is des te indrukwekkender omdat de huidige wijnmaker net 20 jaar oud was toen haar vader onverwacht overleed in 2004 en zij het bedrijf overnam. Er staan dan een paar grote schoenen om te vullen.

Naamgever opa Georg had weliswaar veel voor het familiedomein betekend, maar vader Bernhard had het bedrijf internationale vleugels gegeven. Met grote innovatiekracht produceerde Bernard vanaf de jaren 80 droge Riesling van zo’n hoge kwaliteit en eigenheid dat de wijn internationaal opvalt. De moed om in die tijd droge Riesling te maken, kan gerust baanbrekend worden genoemd omdat de Rieslingmarkt destijds vooral uit zoete wijn bestond. De droge Rieslings van Breuer zijn strak, puur, geraffineerd, eigen, mineraal en zeer geconcentreerd en met een groot bewaarpotentieel.


Theresa

Theresa pakt de zaken na de bedrijfsovername grondig aan. Ze behaalt haar diploma internationale wijnhandel en gaat in de wijngaard over op biologische teelt. Daarbij zet ze het radicale streven naar kwaliteit van haar vader voort. Ze heeft geluk met goede hulp. Niet alleen van enkele familieleden en vrienden, maar ook van keldermeester Markus Lundén en de rechterhand van haar vader, operationeel manager Hermann Schmoranz.

De handmatige pluk en strenge selectie van druiven leidt tot lage opbrengsten die ten goede komen aan de intensiteit van de wijn en een prachtige balans tussen zoet en zuur. Theresa gebruikt bij de vinificatie wilde gisten en laat vervolgens de wijn lange tijd rusten in oude eikenhouten vaten.

De wijngaarden worden niet machinaal bewerkt. Ze zijn er te steil voor, zoals het perceel ‘Terra Montosa’ aangeeft, wat letterlijk vertaald ‘steile aarde’ betekent. Bovendien vereist een krachtige expressie van terroir, iets wat de Breuers nastreven, een gevoed bodemleven, wat met machinale bewerking onder druk komt te staan. Het moment van plukken bepalen Theresa en Hermann op basis van fysiologische- en aromarijpheid.

Misschien wel het toppunt van de kunde en kennis van Theresa en haar team is de Schlossberg Grand Cru. Volgens Theresa heeft de meest befaamde fles van Georg Breuer het grootste bewaarpotentieel en krijgt deze over het algemeen de hoogste cijfers bij wijncritici. Niet alleen de inhoud van de fles is bijzonder: elk jaar creëert een andere kunstenaar het etiket, wat geleid heeft tot een reeks opvallende flessen.

Theresa's werk wordt zeer bewonderd en in 2016 riep het wijntijdschrift Fallstaff haar uit tot wijnmaker van het jaar.


Op de veiling van domein Georg Breuer

Naast een collectie Riesling Rauenthal Nonnenberg, bevat deze veiling een speciale selectie Schlossbergwijnen uit de jaargangen 2003 tot en met 2021. De 2020 Schlossberg is met recht een van de juwelen in de kroon. Stephen Reinhardt van The Wine Advocate:
 

“De 2020 Berg Schlossberg biedt een intens en aards bouquet met natte kleiachtige leisteen en citroenachtige en vuursteenachtige aroma's. Weelderig en elegant in de mond is dit een krachtige, vrij rijke en mondvullende Berg Schlossberg met grijpgrage tannines, fijne bitters en een lange, intense en zilte, zeer complexe afdronk. Krachtiger dan de 2021 en, in al zijn gulheid en spanning, een veilige gok voor de toekomst. 12% alcohol. Natuurlijke kurk. Geproefd in juli 2022. – 96 points, Stephen Reinhardt, The Wine Advocate”

The Wine Advocate onderstreept het bewaarpotentieel van deze Schlossberg en geeft aan dat de wijn tussen 2025 en 2050 op zijn best zal zijn.

Wie zijn nieuwsgierigheid om te proeven kan bedwingen, wacht een feestelijke beloning.
  • Lot 1193 - 1200: diverse vintages Riesling Rauenthal Nonnenberg
  • Lot 1201 - 1234: diverse vintages Riesling Rudesheim Berg Schlossberg


 
Top

Een ogenblik geduld aub. Uw zoekopdracht wordt uitgevoerd...