Marie-Noëlle Ledru Champagne

Een sprankelende erfenis van een moedige wijnmaakster

De stijl Champagne van Marie-Noëlle Ledru is bijzonder en nog voor weinigen weggelegd, aangezien 2016 de laatste vintage van het familiedomein was. Nu de wijnmakerij permanent is gesloten, zijn Ledru's Champagnes vrijwel nergens meer te vinden.

Marie-Noëlle Ledru is, als ze het bedrijf van haar ouders overneemt in 1984, de 4e generatie van wijnmakers in haar familie. Haar domein ligt grotendeels in Ambonnay, een dorp dat beroemd is om haar Grand Cru Champagnes, voornamelijk gemaakt van Pinot Noir. De Pinot is geliefd om haar mineraliteit en mooie zuren. 

Ooit bezat Ledru 6 hectare wijngaarden, maar na een verdeling binnen de familie, bleef er 2,5 hectare over, waarvan een halve hectare in Bouzy. De verkleining van de wijngaard was des te spijtiger omdat de oogst de bestaande vraag destijds al niet kon dekken. 

Het wijnmaken
Marie-Noëlle was één van de moedige pioniers op het gebied van biologische teelt in een vochtig gebied. Ze gebruikt vanaf het begin geen insecticiden en herbiciden. De opbrengsten werden bewust laag gehouden ten gunste van de kwaliteit.

Het hele proces, van het wijngaardbeheer tot en met het maken en bottelen van de Champagne, deed Marie-Noëlle in eigen beheer en grotendeels handmatig. Bij de vinificatie paste ze natuurlijke gisting toe, geen filtering, een minimale dosage en zwaveling. 
 
Op de veiling

Het lukte Marie-Noëlle uitstekend om het terroir voor zich te laten spreken in haar verschillende cuvées. De Champagnes van Ledru staan bekend om een krijtachtige frisheid, kracht, complexiteit en harmonie. 

Haar topcuvée is de Extra Brut Blanc de Noirs ‘Cuvée du Goulté’. U vindt bij ons dit keer: 
  • 1 flesje van 2014 Blanc de Noirs, Extra Brut, Cuvée du Goulté (lot 1623)       
  • 1 Magnum van 2007 Blanc de Noirs, Extra Brut, Cuvée du Goulté (lot 1624)
Top

Een ogenblik geduld aub. Uw zoekopdracht wordt uitgevoerd...