Tenuta San Guido

Het opmerkelijke verhaal achter Sassicaia en de opkomst van Bolgheri

Voor weinigen zal 2024 beter begonnen zijn dan voor diegenen die Tenuta San Guido een warm hart toedragen. Onlangs ontving 2021 Sassicaia van wijncoryfee Monica Larner (Wine Advocate) een perfecte score van 100/100. En het is niet voor het eerst dat Sassicaia 100 RP heeft ontvangen. Het is een mooi moment om stil te staan bij het uitzonderlijke verhaal achter deze wijn. 
 

De geboorte van Sassicaia
 
Sassicaia dankt haar bestaan aan de ideeën van Mario Incisa della Rochetta, een man met een grote liefde voor paarden en wijn. De liefde voor wijn is een familieliefde: een oudoom deed al in de 18e eeuw wetenschappelijk onderzoek naar de teelt van wijn en had een eigen kwekerij om de beste wijnstokken te kunnen vermeerderen en verkopen. De kwekerij bestaat niet meer, maar de ambitie om mooie wijn te maken is bij deze familie gebleven. Het kan ook moeilijk anders wanneer in eigen beheer al enkele eeuwen wijn wordt gemaakt.
 
De 20e eeuw brengt roerige tijden en in de eerste wereldoorlog is Mario cavalerist. Na de oorlog komt hij als student terecht op de faculteit voor landbouw van de Universiteit van Pisa. In zijn vrije tijd blijft hij actief in de paardenwereld met het paard uit zijn cavaleristentijd, en het is in die omgeving dat hij zijn vrouw ontmoet. Zij deelt zijn liefde voor paarden en samen beginnen ze met het fokken van racepaarden. Ze vertrekken naar Rome en werken samen met een grootheid in de paardensport: Fedrico Tesio. Dat doen ze zeer succesvol en in 1938 winnen ze de Grand Prix in Parijs waarna nog vele fortuinlijke zeges volgen. 

De partner van Mario, gravin Clarice della Gherardesca, is afkomstig uit een familie met een groot landgoed in Bolgheri waaronder Tenuta San Guido. Wanneer Clarice het landgoed erft, verlaat het tweetal Rome en verhuist naar Toscane.
 
De aanloop naar de geboorte van Sassicaia ontspringt tussen 1942 en 1944 aan de aanplant van de eerste stokken Cabernet Sauvignon. De keuze voor deze stokken was niet toevallig: Mario had vooronderzoek gedaan en sterke overeenkomsten gezien tussen de Toscaanse bodem en die van de Graves in Bordeaux. In het Italiaans betekent 'Sassi' hetzelfde als 'stenen' en aan deze aarde met steentjes dankt Sassicaia dan ook haar naam. Naast de aanplant met Cabernet Sauvignon werd overigens ook met andere druivensoorten geëxperimenteerd.  


Groei

Voor de eerste oogst Sassicaia is helaas in eerste instantie weinig lof. De eerste oogstjaren Sassicaia blijven voorbehouden aan de familiedis. Als echter een jaar of tien later alsnog een vroege fles wordt geopend, is het enthousiasme er absoluut wél en gaat Mario in 1965 samen met zijn zoon Nicolò het wijnavontuur opnieuw aan.
 
Dit keer pakt de familie het groter aan. Ze beplanten onder andere een tweede wijngaard met Cabernet Franc en met de hulp van neven Antinori en oenoloog Giacoma Tachis verschijnt de eerste Sassicaia-nieuwe-stijl als een blend van twee druivensoorten in 1968 (release 1969). Sassicaia bestaat voortaan uit 85% Cabernet Sauvignon en 15% Cabernet Franc. Tachis blijft tot in 2010 aan Sassicaia verbonden. De man is dan 77 jaar oud en heeft niet alleen een grote rol gespeeld bij het maken van zowel Sassicaia maar als technisch directeur bij Antinori ook bij de creatie van Solaia en Tignanello.
 
Bolgheri heeft in de jaren zestig nog niet de faam van nu, en de groei van de wijnreputatie van de streek ontwikkelt zich aanvankelijk evenredig met de groei van de faam van Sassicaia. Sassicaia verschijnt op de markt met een bescheiden status, namelijk als tafelwijn en in 1993 als IGT Toscana. Wijnen met het IGT label voldoen weliswaar niet aan de DOC of DOCG kwalificatie, maar staan in een hoger aanzien dan tafelwijn. Op de website van Sassicaia is de IGT status overigens niet terug te vinden.
 
De productiemethodes die Tenuta San Guido inzet, zijn in die tijd onorthodox: fermentatie in roestvrijstalen vaten en een beperktere invloed van het hout bij de rijping van de wijn dan voorheen. De aanpak heeft succes. Op een legendarisch geworden blindproeverii in 1978 in Londen van 33 Bordeaux blends, georganiseerd door Hugh Johnson, met in de jury grote namen als Clive Coates en Serena Sutcliffe, is Sassicaia de winnaar en roept Decanter deze uit tot ’s werelds beste Cabernet. Sassicaia 1985 verankert echter haar reputatie op het internationale wijnpodium met 100 RP. Ze wordt de eerste ‘Super Tuscan’ genoemd, waarbij het begrip de leemte lijkt op te vullen die ontstaat door het gebrek aan een DOC-status .
 
In de jaren tachtig is Bolgheri als wijnstreek al behoorlijk succesvol in het verwerven van bekendheid. De witte en rosé wijnen uit Bolgheri ontvangen in 1983 de DOC-status. De appellatie geeft regels voor de productie van wijn om zich streekeigen te kunnen noemen en staat voor een hogere kwalificatie. In 1994 volgt de DOC-kwalificatie voor de rode wijnen en het meest bijzonder is dat Sassicaia, en dat is natuurlijk een enorm eerbetoon, er één voor zichzelf krijgt, eerst als onderdeel van de Bolgheri DOC, en in 2013 als officiële autonome appellatie: 'Bolgheri DOC Sassicaia'. Helaas maakt Mario zelf deze erkenning niet meer mee: hij overlijdt in 1983.
 
De ondernemende Nicolò blijkt uitstekend in staat te zijn een team samen te stellen dat het domein doet floreren en de kwaliteit van de Sassicaia hoog houdt. Inmiddels vertegenwoordigt een dochter van Nicolò, Priscilla Incisa Della Rocchetta, het bedrijf namens de familie.


Op de veiling

In deze Valentijnsveiling maken we het u moeilijk om te kiezen tussen topjaren van Sassicaia: u vindt 93 loten met daarin verschillende jaargangen tussen 1988 en 2020, te beginnen met lot 4289. Let op jaargangen 1994 (lot 4367), 1995 (lot 4368) en 1999 (lot 4370), allemaal in OWC.

Vergeet u niet de wijn te decanteren alvorens uit te schenken.

 
 
Top

Een ogenblik geduld aub. Uw zoekopdracht wordt uitgevoerd...