Opus One en Dominus

Twee huwelijken en éen koppelaar

Op deze veiling vindt u wijn van twee succesvolle Frans-Amerikaanse samenwerkingen vanuit de wens om in Napa wijn te maken in Bordeaux stijl. 

Napa Valley is een gebied met een grote diversiteit aan micro-climaten en heeft bodem met zeer uiteenlopende grondsoorten, waardoor het gebied vele mogelijkheden biedt voor het maken van wijn. In 1981 bereikte het een status die vergelijkbaar is met die van een AOC.

De oudste samenwerking is die van Opus One tussen Robert Mondavi en Baron Philippe de Rothschild. De andere is die tussen JP Moueix, een négociant in Bordeaux wijn, en Dominus Estate. 

Beide samenwerkingen waren destijds zeer tot de verbeelding sprekend en het gevaar van dat soort grote verhalen is dat de glans daarvan in de praktijk vervaagt. Bij beide domeinen is dat echter zeker niet het geval en staat de ambitie nog recht overeind. En zo ook de punten van de internationale wijnpers. 


Dominus Estate

Dominus Estate is de naam die in 1983 voor het eerst op een wijnetiket verschijnt. De naam symboliseert een nieuwe stijl van wijnmaken van een nieuw team op één van de oudste wijndomeinen van de VS (42 hectare).
De Franse Christian Moueix is de oenoloog en tevens de verantwoordelijke drijvende kracht achter het nieuwe team. Hij stapte in 1982 in het bedrijf op uitnodiging van de erfgenamen van het domein in Napa, ondersteund door het enthousiasme van Robert Mondavi om het avontuur aan te gaan. De mogelijkheden van de joint  venture leken groot, maar iemand moest ze wel zien te realiseren.

Christian was de gedroomde kandidaat om die rol te vervullen: zijn familie is eigenaar van négociant JP Moueix. In de jaren tachtig is hij als directeur en oenoloog verantwoordelijk voor top-Bordeaux als Petrus, Château Trotanoy en Château La Fleur-Pétrus.

Dankzij de invloed van Moueix staat de pasgeboren wijn meteen in de internationale schijnwerpers. In de loop van de jaren ontwikkelt Dominus zich tot een befaamde en geliefde wijn.

In 1991 wordt Christian CEO van de négociant en in 1995 koopt hij alle aandelen van Dominus Estate om zo de enige eigenaar te worden. Tegenwoordig is ook zoon Edouard in het familiebedrijf actief.

Sinds 2021 is Dominus een gecertificeerd organisch werkend bedrijf.


Opus One Winery

Opus One (69 hectare) is opgericht door Robert Mondavi en Baron Philippe de Rothschild. Het is een 50/50 samenwerking tussen twee van de grootste wijndomeinen van Napa en Bordeaux. De mannen willen een wijn in Bordeaux-stijl maken met gebruik van Napa Valley Cabernet Sauvignon. Het is dan 1976 en de eerste wijn heeft als oogstjaar 1979 (release 1984) en heet Napamedoc. Vanaf 1982 siert de naam Opus One het etiket.

Totdat de eigen Opus One Winery is gebouwd, wordt de wijn op het wijngoed van Robert geproduceerd en komen de druiven van de To Kalon ('de mooie' in het Grieks) wijngaard.

Robert is een man van groot aanzien in de Californische wijnbouw. Hij zorgt voor technische verbeteringen in de druiventeelt – zo is de wijnclassificatie van nieuwe wereldwijnen van zijn hand - en zijn handelsgeest zetten de wijnen uit Napa Valley op de kaart.  

De samenwerking kan met recht een succes worden genoemd en Opus One verwerft een groot prestige in de wijnmarkt.

De 50/50 joint venture bestaat nog steeds, ook al werd het deel van Robert Mondavi in 2004 overgenomen door Constellation Brands. Mondavi zelf is dan in de negentig jaar oud. Philippe is al in 1988 overleden, maar het verhaal van de beide mannen heeft zo’n indruk gemaakt dat er nog over wordt geschreven alsof het over de dag van gisteren gaat.
 

Op de veiling

We kunnen anno nu met een gerust hart het glas blijven heffen op zo’n mooie historie: op beide domeinen wordt ieder jaar weer fantastische wijn gemaakt.
 
  • in lot 4620 vindt u 6 flessen 2015 Opus One in een OWC
  • in lot 4621 vindt u 6 flessen 2016 Opus One in een OWC
  • in lot 4641 vindt u 1 Magnum 2002 Dominus Estate  
Cheers!

 
Top

Een ogenblik geduld aub. Uw zoekopdracht wordt uitgevoerd...