Domaine des Comtes Lafon

Natuurgetrouwe Bourgogne

Het Domaine des Comtes Lafon, gelegen in de prestigieuze wijngaarden van de Côte de Beaune in Bourgondië, heeft zijn stempel gedrukt op de geschiedenis van de wijn. Deze wijngaard, die verschillende appellaties in de regio beslaat, heeft zich ontwikkeld tot een naam die inmiddels synoniem staat voor uitmuntendheid en kent een geschiedenis die teruggaat tot het begin van de 20e eeuw. Toch overleefde het bijna het overlijden van oprichter Jules Lafon niet.
 

Grondlegger Jules Lafon

Jules Lafon, is de stichter van het domein in de Bourgogne, hoewel niets daarop wijst bij zijn geboorte in Tarn-et-Garonne in het zuidwesten van Frankrijk. Hij start een juridische loopbaan en komt als 23-jarige in 1887 terecht in Dijon bij de Administratie van de Registratie van Domeinen en Belastingzegels. Dat lijkt goed voor een kalm bestaan, maar niets is minder waar.

Hij heeft een advocatenpraktijk en krijgt er een passie bij als hij in 1894 trouwt met Marie Boch, dochter van een wijnhandelaar in Meursault. De familie Boch bezit verschillende Meursault wijngaarden. Bekend zijn wijngaarden in Monthélie, Meursault ‘Clos de la Barre’ en Meursault ‘En la Barre’ en premiers cru's in Volnay.
Lafon heeft ondernemingslust en een vooruitziende blik en koopt wijnpercelen bij, waaronder: Le Montrachet Grand Cru, de Meursault 1er Crus ‘Les Perrières’, ‘Les Charmes’ en ‘Les Genevrières’, Volnay 1er Crus ‘Santenots’ en ‘Clos des Chênes’.

De jonge graaf zet zich in voor het dorp. Zo blaast hij de eeuwenoude traditie nieuw leven in om het einde van de oogst samen met een lunch te vieren (de ‘Paulée’). Van die traditie genieten we vandaag de dag nog steeds. Jules Lafon ondersteunt de belangen van de katholieke kerk en ontvangt hier zoveel waardering voor, dat hij zich in 1918 “pauselijke graaf” mag noemen, wat de geboorte betekent van het Domein “Comte Lafon”. In 1923 wordt hij verkozen tot burgemeester.

In 1931 gaat Jules met pensioen als advocaat, maar hij blijft actief op het domein. Jules is dan inmiddels 67. Als hij in 1940 overlijdt, komt het domein in handen van zijn zonen Pierre en Henri.


Familiebedrijf

De toekomst van het domein lijkt met twee opvolgers verzekerd, maar helaas overlijdt Pierre vier jaar na zijn vader. Er ontstaat een 12 jaar durend geschil tot 1956 over de erfenis tussen diens zoon René en Henri. Henri wil het landgoed verkopen terwijl René het bedrijf wil voortzetten.
Terwijl het conflict aansleept, moeten de wijngaarden wel onderhouden worden en een deel wordt verpacht tot de late jaren tachtig.

René slaagt er uiteridelijk in het landgoed voor de familie te behouden. Hij start met het herbeplanten van een deel van de wijngaarden en start met het bottelen op het domein.

Het wijnvirus besmet ook René’s zoon Dominique die in 1984 de leiding overneemt (aanvankelijk samen met zijn broer Bruno), zijn eerste vintage creëert, en geleidelijk aan stopt met het verpachten van land, wat in 1993 volledig lukt. Het domein omvat dan bijna 14 hectare.  
 

Veranderingen

Dominique laat zien dat de strijd van zijn vader niet tevergeefs is geweest en zet wezenlijke veranderingen in gang die het domein naar de top brengen.

In 1995 stapt Comte Lafon over naar biologische wijnbouw, gevolgd door de stap in 1998 naar nog striktere biodynamische landbouw. Het nieuwe beleid komt ten goede aan de wijn en aan de toekomst van het bedrijf door het duurzaam gebruik van de grond. Hoewel sommigen beweren dat wijnstokken die biodynamisch worden verbouwd, resistentie opbouwen tegen ziekten, vindt Lafon weinig bewijs voor die bewering.

De introductie van Diam-kurken, minder bâtonnage, minder nieuwe vaten en de massa-opslag van wijnen in roestvrijstalen tanks, sur lie, in anaërobe omstandigheden zo’n drie maanden voor het bottelen, illustreren een zorgvuldig uitgebalanceerde aanpak. Deze methode brengt reductieve kenmerken in de wijn na een langdurige fase van micro-oxidatie in de vaten, waardoor de karakteristieke smaken en aroma's behouden blijven.

Deze subtiele aanpassingen getuigen van het voortdurende streven van het domein naar excellentie van hun uitzonderlijke wijnen.


Toekomst

Terwijl Dominique de productie vandaag de dag nog steeds volgt, is in het familiebedrijf van 17,4 hectare alweer een enthousiaste nieuwe generatie actief in de vorm van twee jonge mensen: sinds 2019 Dominique’s dochter Léa bij het bedrijf betrokken en sinds 2020 neef Pierre Lafon.

Met hun komst is het ruime assortiment Meursaults in 2011 verder uitgebreid met twee Premiers Crus: 'Bouchères' en 'Porusots'. 
 

Op de veiling
  • Loten 2707 - 2718: een indrukwekkend aanbod rode wijnen van Domaine des Comtes Lafon, waaronder de Volnay 'Santenots du Milieu' & Volnay ‘Champans’.
  • Loten 3161 - 3201: witte wijnen, waaronder 'Clos de la Barre', 'Porusots', 'Goutte d’Or', 'Charmes' en 'Perrières' uit Meursault en culminerend in de Montrachet uit 1999 (lot 3201).




 
Top

Een ogenblik geduld aub. Uw zoekopdracht wordt uitgevoerd...