Buiten de gebaande paden in de Loire

De spirituele thuisbasis van Chenin Blanc is zonder twijfel de Loire vallei, waar de druif al sinds mensenheugenis verbouwd wordt. Met de mechanisatie van de land- en wijnbouw en de opkomst van kunstmest  en andere chemische producten na WO II, wordt de Chenin Blanc bij vele wijnmakers niet meer dan een middel om middelmatige wijnen te produceren.
Dat is echter niet zo bij de boeren die nu gezien worden als de besten, waaronder de zussen Anne en Françoise Hacquet en hun broer Joseph, die zijn blijven vasthouden aan de traditionele manier van werken. Goed verstopt in Beaulieu-sur-Layon ligt hun boerderij waar de familie vanaf 1935 een teruggetrokken leven lijdt.

Na 1945 gaat de familie wijnstokken bijplanten en de wijn zelf bottelen. Het zelf bottelen betekent dat de samenwerking met de plaatselijke coöperatieve wordt losgelaten en de vermarkting in eigen beheer komt.
Mede als gevolg van longproblemen van hun vader, te danken aan blootstelling aan kwalijk gas in de Eerste Wereldoorlog, zijn de kinderen enorm gedreven natuurlijke wijn te maken. Dat is een proces dat in stappen verloopt en allesbehalve makkelijk.

Na 1954 kiezen ze resoluut voor wijnen zonder toevoeging van sulfiet. Het zwavelen blijft ook achterwege. In 1989 nemen ze afscheid van de jaarlijkse discussie met de instantie die de AOC erkenning verleent en doen ze geen moeite meer om hun wijn onder een appellation te verkopen. De wijn wordt een “vin de table”. De eerste jaargang krijgt een 1 op de kurk en de laatste het nummer 14. We hebben het dan over 2003.

De bevlogenheid van de beide zussen gaat zover, dat er geen ruimte is voor het hebben van een eigen gezin. Als broer Joseph in 2005 overlijdt, is dat naar verluidt mede te danken aan het weigeren van antibiotica. De door hem nog gemaakte jaargang 2004 wordt wel gebotteld, maar niet als nummer 15, vanwege de afwijkende stijl van de wijn.

Samen met o.a. Jules Chauvet, behoren de Hacquets tot de voorlopers van alle natuurlijke wijnmakers die vandaag zo gevierd worden.

De legendarische Eric Callcut is in die tijd ook grote fan van de wijnen van de Hacquets. Eric maakt in de jaren 1990 - maar enkele jaren - wijn in hun omgeving. Ook hij maakte zijn wijnen op een niet-interventionistische wijze: hij voegde niets toe of nam niets weg. Zijn ‘The Picrate’ is nu zo goed als onvindbaar.

In onze veiling van april 2023 vindt u 1 ‘unicorn’ fles van de zussen Hacquet (lot 2938 ) en maar liefst 6 loten van Eric Callcut (2940 – 2945)!
Top

Een ogenblik geduld aub. Uw zoekopdracht wordt uitgevoerd...