Vina Tondonia

Als er één trend 2023 kenmerkt, naast de grote populariteit van Champagne, is het de herwaardering van vintage Rioja. Het gebeurt regelmatig dat Riojas twintig jaar na de eerste beoordeling meer punten krijgen dan destijds, soms tot 10 Parker-punten meer.

Het gebied in Noord-Spanje dankt van oudsher zijn bekendheid niet enkel aan de eeuwenlange productie van wijn, maar ook aan de vroege komst van een goede infrastructuur die het gebied de gelegenheid gaf om de schade, veroorzaakt door phylloxera, te boven te komen.

Voor de wijnmakers is de huidige erkenning van de houtgerijpte wijn natuurlijk heerlijk. Daarnaast is er een nieuwe lichting wijnmakers die fruitiger wijnen maakt met minder houtrijping dan de traditie wil en op eigen merites een nieuw publiek aan liefhebbers vindt. De prijs-plezier verhouding is voor wijnen uit de Rioja nog altijd erg gunstig voor de koper.

Een familie die juist de traditionele lijn voortzet, is de gedreven jonge generatie Lopez de Heredia y Landeta. Zoals de wijn 130 jaar geleden op het landgoed werd gemaakt, maken zij de wijn nog steeds en vol overtuiging. Kenmerkend voor Rioja in de klassieke stijl is dat ze minder alcohol bevat dan de nieuwe stijl wijnen, hogere zuurtjes kent en geschikt is om lang te bewaren. De witte, rode of rosé wijnen geeft de familie na 10 jaar uit als Reserva of - mits uitzonderlijke jaargang - ook als Gran Reserva. Een Gran Reserva kan 12 tot 20 jaar op het domein rijpen voordat ze op de markt komt, de witte vaak nog langer dan de rode.  

De wijnliefhebbers belonen het geduld van de familie Lopez. Was de wijn kort voor de eeuwwisseling nog voornamelijk bestemd voor de nationale markt, inmiddels vindt de helft van de oogst van het land zijn weg buiten de landsgrenzen. Zowel de witte, rode als rosé wijnen behalen met regelmaat zeer goede beoordelingen van Parker. De familie heeft verschillende wijngaarden, en de meest geliefde komen van de wijngaard Vina Tondonia.

In wit is er de legendarische 99/100 uit 2001 en ook de formidabele vintages 2010 en 2011, verder deze veiling aangevuld met een 1991 met perfecte provenance die de mogelijkheid geeft te ontdekken hoe deze wijnen evolueren met de tijd.

Voor de liefhebbers van rosé is er ook 2012 Gran Reserva, omschreven als ‘The finest vintage of the modern era’, beloond met 96+ Parker.

In deze veiling bieden wij u in rood de Gran Reserva 1978, 1987 en 2001 aan. Die laatste haalde 98 Parker punten en werd omschreven als de perfecte blend van body en finesse. De 1978 en 1987 hebben gedateerde beoordelingen en de vraag is of de huidige waardering dezelfde zou zijn als van destijds.

De volgende rode Gran Reserva - 2004 - komt na 20 jaar rijping in 2024 op de markt. Louis Gutiérrez van Parker schrijft er het volgende over:

“I tasted (and swallowed) the 2004 Viña Tondonia Gran Reserva, and I can tell you I cannot wait for the wine to be released in 2024...”

Top

Een ogenblik geduld aub. Uw zoekopdracht wordt uitgevoerd...