De familie van Domaine Comte Georges de Vogüé

De Bourgogne kent veel illustere namen: van Romanée-Conti tot Mugnier en Raveneau. Geen van deze namen is echter langer verbonden met de regio dan Comte de Vogüé. In de 500 jaar dat de aristocratische familie in Chambolle en omgeving haar thuis heeft, bouwt zij een reputatie op als een excellente wijnmaker en een actieve speler op het Bourgondische toneel. De familie bouwt er al in 1450 de eerste landhuizen en draagt bij aan de bouw van de eerste kerk in Chambolle.

Buiten de Bourgogne dankt de familie haar roem vooral aan de wijn die ze al ruim 570 jaar maakt. Vooral van Pinot Noir en duidelijk tot plezier van de kopers. Ze bezit ca. 12,5 hectare aan wijngaard rondom Chambolle, waaronder 2,6 hectare in Bonnes Mares en 7,2 in Musigny. Domaine Comte Georges de Vogüé is inmiddels de grootste wijnproducent van Musigny.

De passie voor het wijnmaken is na al de jaren nog net zo groot als je zou verwachten bij een start-up. Wijnmaker Francois Millet, die sinds 1986 de leiding heeft over het productieproces, maakt graag de vergelijking met een gezin wanneer hem naar het karakter van zijn wijnen gevraagd wordt. 


“Musigny is the boss, the patriarch, explains winemaker François Millet. Les Amoureuses is the wife, she's the first lady of the village. You have the Chambolle-Musigny premier cru, which is the future boss; not ready today, too young. The village level Chambolle-Musigny is the child of the family. Bonnes Mares is different; it's not the same blood. It's an old uncle, by marriage, from Sweden.”

U kunt kennismaken met de hele familie in Sylvies aankomende oktober 2023 veiling, inclusief de 'oude oom uit Zweden', Comte Georges de Vogue Bonnes Mares op loten 1393-1413, met als een van de hoogtepunten de 2016 vintage in zijn originele houten kist (loten 1402 & 1403).

 “The 2016 Bonnes Mares Grand Cru was 70% affected by the frost, though François explained that the north side was spared the damage. It offers slightly darker fruit on the nose compared to the Les Amoureuses: blackcurrant, tobacco, sage and in the background a touch of flint and violet petal. The palate is medium-bodied with fine-grain tannin, though not quite as supple as the Les Amoureuses. I admire the symmetry here: a detailed and linear Bonnes Mares with impressive mineralité on the finish that lingers 45 to 60 seconds after the wine has departed.” – (94-96 points. Neal Martin, Wine Advocate)


De soepele Les Amoureuses uit 2016 is ook van de partij deze veiling  in lot 1389. Zij is deel van een grotere serie loten  1385 t/m 1392). Het zal u niet verbazen, maar de productie van de wijnen van deze bijzondere familie is inmiddels organisch, zij het niet gecertificeerd. Het is het paard dat de bodem omploegt, niet een machine.
 
Top

Een ogenblik geduld aub. Uw zoekopdracht wordt uitgevoerd...