F.X. Pichler, een wijngoed in de hoogste versnelling

F.X. Pichler’s Gruner Veltliner ‘Unendlich’ 2018 (Lot 1233) is de eerste Grüner Veltliner die 100 punten behaalt in Robert Parker’s Wine Advocate:
 

 "Fermented and aged in 500-liter tonneaux, the 2018 Grüner Veltliner Unendlich is intense in its radiant lemon yellow color. Aged on the full lees for a year and assembled about four weeks prior to bottling, the 2018 opens with a very intense, complex and finely oaky bouquet of concentrated pineapples, ripe stone fruits and some dashes of fresh lemon juice. Full-bodied, rich and round on the palate, with remarkably fine acidity and precision, this is a very intense, powerful and creamy-textured Unendlich with tropical and hedonistic fruit aromas but this precise and sharp Kellerberg acidity that cuts like a laser sword." (Stephan Reinhardt, RP 100, 2021)


Lucas Franz Pichler is de 7e generatie in een familie van wijnmakers en al 5 generaties gevestigd in de Wachau. De familie maakt indrukwekkende droge witte wijn, voornamelijk van Grüner Veltliner maar ook van Riesling, Gelber Muskateller en Sauvignon Blanc.

In 1999 krijgt Lucas Franz de leiding over het maken van de wijn en samen met zijn vrouw Johanna runt hij vanaf 2009 het gehele bedrijf. Het bedrijf vaart een succesvolle koers, het verdubbelt in omvang, werkt biologisch en ontvangt lovende kritieken van wijnliefhebbers en critici.

De Wachau
De wijn komt uit één van Europa's meest bekoorlijke wijngebieden met een indrukwekkend terrassenlandschap: de Wachau in Oostenrijk, gelegen langs de Donau en 1350 hectare groot. Net als Saint-Émilion, is het gebied UNESCO Werelderfgoed, alleen is de Wachau 4 keer zo klein. De Wachau wordt geroemd om haar Grüner Veltliner en Riesling.
 
De wijnen uit de Wachau genieten in de Middeleeuwen al internationale bekendheid, maar de wijnbouw in het gebied is veel ouder. Het gebied treedt in de loop van de tijd op verschillende manieren naar buiten. Tegenwoordig zijn veel top wijnbouwers verenigt in de Vinea Wachau. Via de Vinea promoten ze het gebied door gedeelde standaarden voor kwaliteit, herkomst en zuiverheid.

Van oudsher heten de wijncategorieën "Steinfeder", "Federspiel" en "Smaragd". Het zijn namen die verwijzen naar kenmerkende gesteente, planten en dieren in het gebied. Het onderscheid tussen de namen is afhankelijk van de rijping van de druiven. Zo komen de meest rijpe druiven van de mooiste percelen terecht in Smaragd wijnen. Het gebruik van die namen staat echter onder druk onder invloed van klimaatverandering.

Eigen koers varen
Nu de druiven door de opwarming van de aarde de druiven elk jaar volledig rijpen, vindt de familie Pichler de traditionele kwalificatie in de Wachau achterhaald en heeft ze liever een benaming naar analogie van de Franse AOC’s. Als gevolg daarvan heeft Pichler in 2020 de Vinea Wachau verlaten en zijn de namen Smaragd en Federspiel niet meer op de labels van het domein te vinden.

Dat moet geen gemakkelijke stap zijn geweest, aangezien de familie samen met enkele andere grote Oostenrijkse wijnmakers aan de wieg van de oprichting van de Vinea Wachau heeft gestaan.

Het varen van een eigen koers is niet nieuw: waar in de jaren tachtig de Wachau vooral lichte wijnen maakt, biedt de familie volle en complexe wijn aan. En het is juist deze stijl waarover de internationale wijnpers al jaren de loftrompet steekt.  

Op de veiling
U vindt 5 flessen van de spectaculaire Gruner Veltliner 'Unendlich' 2018 aangeboden in de komende veiling (lot 1230) en exemplaren van Smaragd in loten 1231-1233
Top

Een ogenblik geduld aub. Uw zoekopdracht wordt uitgevoerd...