2020 Chardonnay Kumeu River

Nieuw Zeeland is vooral bekend om haar Marlborough Sauvignon Blanc. Uit dit land komt echter ook een Chardonnay in Bourgogne-stijl die een groeiend respect geniet: de Chardonnay van de Kumeu River Winery van de familie Brajkovich.
 
Waar de grootouders Brajkovich de eerste eigen grond nog bij elkaar moesten sparen met werk in een gom plantage, produceert de 3e generatie van Kroatische immigranten ieder jaar 250.000 flessen wijn. De druiven komen van 30 hectare eigen velden aangevuld met de opbrengst van lokale wijnverbouwers (10 hectare).  

De grote verandering
De oorspronkelijke naam van het wijndomein is San Marino Vineyards. Bij de start gebruikt de familie schimmelresistente hybride druivenstokken. Hybride druivenstokken zijn door kruising van de Vitis Vinifera met andere druivenrassen ontstaan in de strijd tegen Phylloxera en andere aantastingen van de planten. In de noordelijker landen van de EU plant men deze soorten omdat ze minder zon nodig hebben om voldoende suiker te ontwikkelen, maar er is veel discussie over. 
 
In 1979 besluit de familie om hybride wijnstokken te vervangen door authentieke variëteiten, een beslissing die ze nemen om de kwaliteit van de wijnen te verbeteren. In het vochtige klimaat van Nieuw Zeeland is de keuze een moedige stap. De druiven worden met de hand geoogst en wilde gisten ingezet. Dat de nieuwe wijnstijl in de smaak valt, blijkt uit de opgetogen reacties van pers en publiek. Als gevolg van de andere manier van werken, verandert de naam van het domein in Kumeu River Winery.  
 
Op de veiling

U vindt in december de twee meest prestigieuze wijnen van Kumeu River: de 2020 Hunting Hill Chardonnay en de 2020 Matés Vinyard (resp. 96 en 100 punten, Nick Stock voor James Suckling) 
 
  • 2020 Hunting Hill Chardonnay loten 4324 t/m 4325
  • 2020 Matés Vinyard Chardonnay loten 4326 t/m 4331
De wijnen van Kumeu River worden gebotteld met schroefdop, een veelgemaakte keuze onder wijnmakers in Nieuw-Zeeland en Australië. Hoewel de tijd het zal leren, staan de wijnen erom bekend dat ze heel goed rijpen onder hun schroefdop.
Top

Een ogenblik geduld aub. Uw zoekopdracht wordt uitgevoerd...