Spätburgunder van Weingut Bernard Huber

Wie eenmaal een Spätburgunder van Huber proeft, vergeet dat nooit meer: het is een weelde aan bessen die de lippen passeert.

Het domein en haar geschiedenis
Het domein staat in het kleine dorp Malterdingen. De wijngeschiedenis van het plaatsje gaat ver terug tot in de tijd maar de rol van Cisterciënzer monniken in de 13e eeuw is een belangrijke. Als deze monniken hetzelfde gesteente (schelpen kalksteen) in het dorp ontdekken als in Bourgogne, planten ze enthousiast dezelfde wijnsoorten aan: chardonnay en pinot noir. Opmerkelijk is dat het landgoed Huber is gegrondvest op dezelfde plek als waar vroeger het leefdomein en de wijngaarden van de monniken was.

In de 19e eeuw wordt Duitsland geroemd om haar wijn. Succes uit het verleden is echter nog geen garantie voor de toekomst. Tijden veranderen en net als zoveel wijnmakers in de eerste helft van de vorige eeuw - twee wereldoorlogen en een economische crisis verder - levert de familie Huber de druiven aan de lokale wijncoöperatie. Als Duitse droge wijn echter opnieuw belangstelling van over de landsgrenzen krijgt, benut in 1987 Bernard Huber zijn kans om eigen wijn te produceren en bottelen. Met uitzonderlijk succes. 
 
Het wijngoed draagt de naam van Bernard's naam, maar hij komt helaas in 2014 te overlijden op de leeftijd van 55 jaar. Zijn zoon Julian blijkt een uitstekende opvolger en vernieuwer te zijn. Hij werkt dan al een tijd met zijn vader samen en maakt de wijn vanaf 2010. De spätburgunders van Huber zijn authentiek en onbetwist grootse wijnen.

Wijngaard en druiven
Spätburgunders (en alle Pinot Noirs) reageren sterk op klimaat, bodem en beheer in de wijngaard. Dit geeft grote verschillen in kwaliteit per gebied en jaar. Het opschuiven van de warmtegrenzen noordwaarts als gevolg van klimaatverandering geeft vele nadelen maar komt in Duitsland de rijping van spätburgunder ten goede.   
 
Op het domein van 28 hectare staan nog diverse andere Bourgondische druivenrassen zoals weissburgunder (pinot blanc), grauburgunder (pinot gris) en chardonnay aangeplant. De oogst is manueel. De wijnselectie is streng en daardoor is productie laag maar de wijnkwaliteit hoog. Bovendien overhaast het domein de zaken niet, laat men de gisting volledig zijn gang gaan en laat men de wijnen zorgvuldig rijpen voor ze op de markt komen. 

In december op de veiling
U vindt de 2 klassieke druiven spätburgunder (Bienenberg GG, Schlossberg GG, Alte Reben) in de loten 1238 – 1244, ook kistjes en magnums, en chardonnay in lot 1237.

 
Top

Een ogenblik geduld aub. Uw zoekopdracht wordt uitgevoerd...