Hermitage van Domaine Bernard Faurie

Wijn van de prestigieuze 'kluizenaarsheuvel'

De Hermitage is een heuvel in de Rhône met al sinds 1937 een eigen appellation voor zowel rode als witte wijn. Er wordt al in de Romeinse tijd wijn gemaakt maar de naam ‘hermitage’ komt volgens de overlevering uit de tijd van ridder Henri Gaspard de Stérimberg die zich met een groep gelijkgestemde kluizenaars in 1224 op de granieten heuvel  terugtrok. Dit na een kruistocht tegen andersgelovigen in Zuid-Frankrijk. De kluizenaars zouden de wijngaarden met veel succes hebben herbeplant.

Het is op die heuvel dat het domein Bernard Faurie wijngaarden heeft, en wel 1.7 hectare van de ca. 136 hectare die de hele AOC Hermitage telt. We hebben het hier dus over een zeer bescheiden productie. Het is een wonder, en een prestatie, dat de wijn van dit domein toch zo bekend is geworden. 

Vele beoordelingen van Bernard’s wijnen zijn zeer goed. Het zal moeilijk zijn om te kiezen. Wijnjournalist Josh Raynolds beschrijft de 2018 Hermitage, met een blend van Greffieux en Bessards, als volgt:

"Ondoorzichtig robijnrood. Een complex, sterk geparfumeerd bouquet roept rijp rood en zwart fruit op, exotische specerijen en gekonfijte bloemen, en rokerige minerale en sappige kruidentonen bouwen zich gestaag op met lucht.
In de mond intense smaken van zwarte framboos, gekonfijte kersen, zoethout en pastilles van viooltjes die een meeslepende mix van diepte en lenigheid vertonen.
Gestaag opbouwende tannines omlijsten een opvallend lange, fijn gedetailleerde afdronk met steranijs, bloemen en tonen van donkere bessen. Witte capsule." (96/100, Josh Raynolds in Vinous)


Domain Bernard Faurie

Het domein maakt verschillende rode en één witte wijn. De wijngaarden liggen verspreid over drie lieu-dits: Le Méal (kalksteen en keien), Les Greffieux (klei) en Les Bessards (granietrijk). Bessards en Méal behoren tot de meest legendarische wijngaarden  van de Hermitage en brengen wijnen voort met een zeer groot bewaarpotentieel. De oudste wijnstokken bevinden zich op Greffieux, meer dan 100 jaar gelden aangeplant door Faurie’s voorvaderen (Faurie zelf is de 5e generatie). Op Le Méal zijn de wijnstokken bijna 60 jaar oud.

Volgens Bernard is een Hermitage niet echt een Hermitage tenzij het fruit bevat van Bessards. Zijn twee belangrijkste cuvées zijn rode Hermitages in twee verschillende blends: Gréffieux/Bessards (witte capsule) en Bessards/Méal (gouden capsule). Aan de kleur van de capsules zult u de wijngaarden moeten herkennen want op het label staan de namen van de wijngaarden niet. Wijn die enkel afkomstig is van Les Bessards heeft een rode capsule.

Af en toe bottelt Bernard een vat pure Méal. Alle Méal flessen hebben een gouden capsule met de letter M. Hij produceert ook een minuscule hoeveelheid Hermitage Blanc. Minuscuul wil zeggen ongeveer 800 flessen per jaar of minder, afkomstig van wijnstokken uit de periode 1920 - 1960. En dan er is ook nog een kleine productie van een Hermitage rood met een blend van zowel Bessards, Greffieux als Méal.  Deze flessen hebben een gouden capsule met daarop een uniek nummer.


Het maken van de wijn

Bernard Faurie leerde het wijnmaken van zijn vader. Wat tegenwoordig vaker gebeurt om kwaliteit van de wijn te optimaliseren, doet het domein al lang: handmatig plukken, een strenge selectie in de wijngaard toepassen, en het achterwege laten van rijping op nieuw hout. Al vanaf de aanplant van de stokken is de grond volgens methodes bewerkt die we nu biologisch-dynamisch noemen. Alles gaat handmatig, een paard doorploegt de aarde, de vergisting is natuurlijk en de wijnkelder ziet eruit als een wijnkelder er vele decennia geleden ook al uit had kunnen zien.

Voor het maken van de rode Hermitage-wijnen, worden de druiven niet ontsteeld en ondergaan de volledige trossen een proces van pletten gevolgd door een natuurlijke fermentatie in grote, oude eikenhouten vaten. De wijnen rijpen 18 tot 24 maanden voordat ze worden gebotteld. De rijpingstermijn wordt bepaald door het karakter en de kwaliteit van het wijnjaar.  


De toekomst samen met Emmanuel Darnaud

Wie het over Bernard Faurie heeft, heeft het ook over schoonzoon Emmanuel Darnaud, oorspronkelijk een fruitteler en een auto-didact als het gaat om het maken van wijn. Darnaud leidt met succes een eigen domein in Saint-Joseph, heeft een productie van 80.000 flessen per jaar en is sinds 2020 biologisch gecertificeerd.

Al vanaf 2013 is het beheer van Les Greffieux in handen van Emmanuel. Van Les Bessards komt in 2021 het eerste oogstjaar van Emmanuel. Le Méal is echter nog steeds in beheer (we schrijven februari 2024) van de fitte Bernard die de pensioengerechtigde leeftijd reeds lang gepasseerd is. 

Deze wijnen hebben tijd nodig en in de goede jaren kunnen ze een jaar of veertig bewaard worden.


Op de veiling

Op de veiling hebben we:
  • Lot 3991 2014 Hermitage wit
  • Lot 3992 2018 Hermitage rood, Les Bessards,  rode capsule
  • Lot 3993 2018 Hermitage rood, Bessards/Méal, gouden capsule
  • Lot 3994 2013 Hermitage rood, Greffieux/Bessards, witte capsule
  • Lot 3995 2018 Hermitage rood, Greffieux/Bessards, witte capsule
We schreven het al: het zal moeilijk zijn om te kiezen !

 
Top

Een ogenblik geduld aub. Uw zoekopdracht wordt uitgevoerd...