Whisky Passion Magazine: uw verzameling verkopen via een veiling

Stel je partner is overleden en laat je een verzameling van 1200 flessen bijzondere whisky na. Wat doe je dan als weduwe (of weduwnaar, al komt dat zelden voor, whisky is toch vaak een mannending)? Een optie is een veilinghuis in de arm te nemen.

Op 17 oktober veilt Sylvie’s Wine Auctions ‘een jongensdroom’, zoals Aart Schutten het noemt. Hij is de eigenaar van de Antwerpse wijnveiling waar echter ook whisky wordt geveild. De bijzondere whisky-collectie die in oktober onder de hamer komt, is afkomstig van een Brabantse verzamelaar. Hij is in 2004 overleden en alle whisky is aangekocht vóór die tijd. Whisky expert Willem Wittebol: “Het is een tijdcapsule van whisky die is opgebouwd rondom het millenium”

Met toestemming van de familie die anoniem wil blijven, zijn we uitgenodigd om foto’s te maken van de verzameling in originele staat en voordat de whisky’s worden ingepakt en naar Antwerpen vertrekken.
Op het moment dat wij (hoofdredacteur Ronald Zwartepoorte en ik) bij de woning arriveren zijn daar medewerkers van het Antwerpse veilinghuis al bezig de verzameling te inventariseren, en te fotograferen. Alles gebeurt met zorg en aandacht. Ook Willem Wittebol, is daarbij zelf aanwezig. 

We zien niet alleen whisky uit Amerika, Ierland en Schotland maar ook uit Australië en Japan. We spotten Bowmore, Ardbeg, Springbank en Signatory. Aart vertelt: “Deze verzameling is in vijftien jaar tijd met zoveel passie en eigenheid opgebouwd, dat die kopers uit de gehele wereld gaat interesseren.”

Behalve de flessen van leeftijd in traditionele verpakking, staan er hebbedingen zoals whisky in Bell’s bellen, model treinstellen en een millenniumklok. ,"Mijn man hield van mooie dingen," zegt de weduwe. “maar hij was ook altijd in voor nieuwe dingen of bijzondere. Hij kocht bijvoorbeeld whiskytandpasta.’’ Hij bouwde zijn dromen. Zo maakte eigenhandig een wijnkelder, daarna een kelder voor whisky en uiteindelijk ontstond er een ondergronds gangenstelsel. De vrouw des huizes trof hem na haar werk vaak beneden aan met een pikhouweel te midden van enorme hoeveelheden stenen en zand. ”Ja, en ook met een wolk rood stof in huis. Hij vond het nou eenmaal leuk die gangen aan te leggen.” Ze werd er niet echt boos om, ook niet toen er op een gegeven moment zelfs een kleine graafmachine werd ingezet.


Een geheime hobby

Toch was het ook een beetje een geheime hobby. Van buitenaf was niet te zien dat er onder het huis een almaar uitdijende verzameling whisky ontstond. De weduwe: ,,Hij hield dat liever voor zichzelf. Hij vond het leuk iets te hebben wat een ander niet had. Het was niet zo dat hij zei: ‘Kijk mij eens met mijn dure whisky’s’.” Hij kon vooraf al genieten van wat hij ging kopen. Alleen voor goede vrienden was er toegang tot het gangenstelsel. Maar ze mochten de flessen niet aanraken. En voor mij schonk hij regelmatig in, al ben ik meer een wijnliefhebber. En dan zaten we daar weer lekker van te genieten.’’

De whiskyliefhebberij van haar man begon in het jaar 2000 en een snelle rekensom leert dat hij per week gemiddeld twee flessen bijzondere whisky aanschafte. Hij heeft dus bepaald niet stilgezeten en het is logisch dat een gewone keukenkast al vlot te klein werd voor de uitdijende collectie. De weduwe omschrijft haar man als een levensgenieter en een avonturier. Hij vloog graag en dat deed hij regelmatig naar een vriend in Schotland, alwaar de collectie whisky weer kon worden aangevuld.

De opbrengst op een veiling biedt natuurlijk geen zekerheid: ‘It takes two to tango’. “Je kunt als veilinghuis wel van alles willen, maar je bent toch afhankelijk van het momentum. Misschien is de juiste liefhebber wel op vakantie, is net met heel andere dingen bezig, moet net een contract ondertekenen of naar het diplomafeestje van zijn dochter. Maar een echte verzamelaar  zal,” aldus Aart Schutten, “niet rusten voordat hij te pakken heeft wat hij wil.”
 
Live online bieden via de app

De collectie is zo boeiend dat ze aparte aandacht krijgt op de wijnveiling en de grote finale vormt van vier veilingdagen. 

De veiling is live en live online te volgen en is in thema’s opgebouwd. Bieders kunnen online bieden, in de zaal, per telefoon of via de app. Met name de app zorgt ervoor dat kopers die niet in de gelegenheid zijn om naar Antwerpen te komen, de veiling toch “bijna live” kunnen volgen.

Sylvie’s verwacht een opbrengst tussen de 300.000 en 500.000 euro. De opbrengst minus de kosten voor het veilinghuis gaat naar de familie. De eigenaar zag de collectie bij leven voor zijn vrouw als ‘een extra gouden appeltje” voor haar. Een appeltje voor de dorst, zogezegd. Dorst krijg je wel als je door de keldergewelven onder het huis loopt: in de nissen staan de mooie malts uitgestald.
 
“The Secret Whisky Collection”
Veiling op 17 oktober 2021 om 10:00
www.sylvies.be

 
Whisky Passion. Tekst Jurgen van Dijk; foto's: Jurgen van Dijk en Sylvie's Wine Auctions

Naar overzicht
Top

Een ogenblik geduld aub. Uw zoekopdracht wordt uitgevoerd...