Richard Leroy

Afkomstig uit de Vogezen en met een opleiding tot econoom, wijst begin jaren 80 niets erop dat Richard Leroy zal uitgroeien tot een van de meest gezochte wijnmakers in de Loire.

Het is zijn vrouw Sophie die in die periode aan een wijnopleiding begint en daarna Richard het wijnvirus bezorgt. Na omzwervingen in Duitsland, komen ze midden jaren 80 in Parijs terecht. Hier kunnen ze hun liefde voor wijn helemaal tot ontplooiing brengen.

Ze vinden echter geen goed betaald werk in de wijnsector en gaan dan maar aan de slag in het bankwezen, voornamelijk omwille van de goede vakantieregeling om zo meer wijnregio’s te kunnen ontdekken en zoveel mogelijk wijnen te kunnen proeven. Door de jaren worden vriendschappen opgebouwd met Véronique Drouhin, Dominique Lafon en Pierre Morey, om er maar enkele te noemen.

Na veel proefsessies en gesprekken met deze wijnmakers, groeit het verlangen om zelf wijn te maken. Hoewel Richard  fan is van Bourgogne wijnen, komt hij per toeval in de Loire terecht. Hij proeft een Coteaux du Layon van Jean-Louis Robin op een ‘Salon de l’Agriculture’ in Parijs en is zo onder de indruk, dat de volgende wijnreis snel wordt ingepland. Bestemming: de Loire.

Hij komt er in contact met Joël Ménard van Domaine des Sablonettes, die begin jaren 90 in volle omschakeling naar biologische teelt is. Dit is de richting die Richard ook zal uitgaan. In 1996 koopt hij een eerste perceel Chenin Blanc, ‘les Noëls de Montbenault’ (2ha). Hij pendelt de volgende 3 jaren heen en weer tussen zijn kantoorbaan in Parijs en de wijngaard even ten zuiden van Angers.

In 1999 vindt hij een huis te koop in Rablay en vanaf 2000 zet hij zich fulltime in op het nieuwe domein. Ook verwerft hij een bijkomend perceel van 0,70 hectare, ‘Les Clos des Rouliers’. Na enkele pogingen om zoete wijn te maken onder de appellatie ‘Coteaux du Layon’ besluit hij vanaf 2005 enkel nog droge Chenin te vinifiëren: expressieve, karaktervolle wijnen die het terroir optimaal tot uiting brengen. Deze wijnen zijn - zoals meer wijn op deze veiling -  zeer moeilijk te vinden, maar u kan uw kans wagen op loten 2619 tot en met 2622.
Top

Een ogenblik geduld aub. Uw zoekopdracht wordt uitgevoerd...