Illustere wijn uit nevelen

Met 100 loten Château d’Yquem in deze april veiling, kan elke wijnliefhebber zijn hart ophalen. Wij bieden u de kans om mee te bieden op zowel jongere als oudere jaargangen, met een collectie die meer dan 100 jaar omspant, van 1905 tot 2011 waaronder de legendarische jaargang 1921 (lot 1121 & 1122)!

Jancis Robinson MW omschrijft de Chateau d’Yquem 1921 als volgt:
“Lively tawny with some green notes. Very very creamy nose, green. Fireworks - explosive. Elixir. Twang. Great ethereal lift. Tangy, twangy. Long and reverberating.” – 20/20, Jancis Robinson MW


U vindt deze bijzondere wijnen in loten 1114 tot en met 1213, waaronder niet enkel reguliere flessen maar ook grootformaten zoals magnums en enkele methusalems (6 liter)!

De historie van Château d’Yquem voert ons terug naar de Middeleeuwen toen het landgoed toebehoorde aan de koning van Engeland, op dat moment ook hertog van Aquitanië. In 1453, na het einde van de Honderdjarige Oorlog, wordt het gebied door de Franse koning Karel VII geannexeerd en krijgt het zijn huidige nationaliteit.

Reeds in die tijd staat de wijn van Yquem hoog aangeschreven bij wijnliefhebbers in Londen en ver daarbuiten.
In 1593 krijgt Jacques Sauvage, een plaatselijk edelman, de pachtrechten over het landgoed Yquem. Enkele jaren later begint de familie Sauvage met de aanleg van de huidige wijngaarden en de bouw van het château. Pas in 1711 worden zij ook de volledige eigenaars van het landgoed. Nog eens meer dan 70 jaren later, zien we de naam Lur-Saluces voor het eerst opduiken, wanneer Françoise Joséphine de Sauvage d'Yquem met graaf Louis Amédée de Lur-Saluces trouwt.

In 1855 wordt het domein door keizer Napoleon III verheven tot de rang Premier Cru Supérieur naar aanleiding van de Wereldtentoonstelling in Parijs datzelfde jaar. Geen enkel ander wijngoed uit de Sauternes of Barsac viel deze eer te beurt. De naam en faam van Château d’Yquem zijn vanaf dat moment definitief gevestigd.

Het landgoed beslaat ongeveer 126 hectaren, waarvan 100 hectaren aangeplant zijn met Sémillon (80%) en Sauvignon Blanc (20%). De ligging aan de oever van de Ciron – een zijrivier van de Garonne -  zorgt voor een specifiek microklimaat in de Sauternes. Door de samenvloeiing van het koude water van de Ciron en het warme water van de Garonne, ontwikkelen zich ochtendnevels in de herfst wat de ontwikkeling van edelrot (Botrytis Cinerea) bevordert. Deze schimmel is onontbeerlijk voor het maken van de beste Sauternes wijnen zoals Château d’Yquem, en zorgt mede voor de specifieke aroma’s en smaak.

Het boeket van jonge jaargangen wordt gekenmerkt door fruit (abrikoos, mandarijn en soms wat tropisch fruit) en vanille- & toastaroma’s van het eikenhout, gebruikt tijdens de opvoeding van de wijn. Oudere jaargangen hebben een zeer complexe neus met toetsen van gedroogd fruit (abrikoos, pruim, marmelade), kruiden (saffraan, kaneel en zoethout) en geuren van crème brulée & brioche.

In de mond vind je steeds een uitzonderlijke balans tussen zoet en zuur – een combinatie die ook voor het enorme bewaarpotentieel zorgt – met dezelfde aroma’s als in de neus en een legendarisch lange afdronk.
Top

Een ogenblik geduld aub. Uw zoekopdracht wordt uitgevoerd...