Salon's Cuvée 'S Le Mesnil' 1982

De 'S Le Mesnil' Champagne van Salon is een Blanc de Blancs, dus gemaakt van Chardonnay. Enkel in uitzonderlijk goede oogstjaren wordt deze Champagne gemaakt en ze verschijnt pas na lange tijd op de markt. Die lange tijd kan een decennium zijn of zelfs langer. In de periode 1905 - 2022 zagen 43 jaargangen het levenslicht.

Eugène Aimé Salon, de eerste maker en naamgever van deze Champagne, was een flamoyante man met een ongebruikelijke levensgeschiedenis. Afkomstig uit de Champagne, werd hij aanvankelijk docent en later bonthandelaar en daarnaast producent van Champagne. Voor dat laatste kreeg hij de steun van zijn zwager, die keldermeester was. Het is nu niet meer bijzonder om Champagne te maken van enkel Chardonnay, maar in die tijd was het dat wel.

Eugène maakte zijn Champagne aanvankelijk enkel voor eigen gebruik. Hij had daarvoor een perceel van 1 hecare achter zijn huis: 'Le Jardin de Salon'. Toen de productie in 1920 toenam, stond de Cuvée 'S Le Mesnil' ook bij het beroemde restaurant Maxim's op de kaart als huischampagne. Eugène was er een frequente gast en op die manier was hij in de gelegenheid zijn eigen Champagne te drinken samen met zijn tafelgenoten. Aangezien deze tafelgenoten uit diverse landen ter wereld kwamen, verspreidde zich ook de reputatie van de Cuvée 'S de Mesnil' over de globe. 

De naam 'Mesnil' heeft betrekking op het dorpje 'Le Mesnil-sur-Oger'. De gemeenschap met minder dan 1200 inwoners was al bekend in de Middeleeuwen met een grondgebied van maar 8 km2. Het gebied heeft de hoogste kwalificatie in de Champagne, namelijk die van de 'Grand Cru'. Binnen dit dorpsgebied beslaat 'le Jardin de Salon' maar 1 hectare. De druiven voor de Salon 'S'  zijn dan ook afkomstig van diverse percelen uit het dorp, waarbij de selectie van de druiven een wezenlijke rol speelt.
    
Vanaf 1988 is het huis Salon één van de parels van de groep Laurent-Perrier. 
Top

Een ogenblik geduld aub. Uw zoekopdracht wordt uitgevoerd...