Domaine Hubert Lamy

De Bourgogne is al eeuwenlang het thuis van wijnmakers. In de historie zijn Romeinen en Kelten te vinden en in de periode 900 tot 1800 monniken die de Bourgondische wijnhellingen voorzien van wallen. Het zijn deze monniken die het begrip “terroir” verder ontwikkelen om wijngaarden af te bakenen op basis van individuele eigenschappen die leiden tot kwaliteitsverschil. Daarnaast ommuren ze vele wijngaarden om micro-klimaatjes te creëren die de wijnen beschermen en de kwaliteit bevorderen. Van de kennis van deze monniken profiteren we nu nog steeds.

Ruim 2 millennia aan traditie naast innovatie, zorgen voor tal van cultivatiemethodes om het beste uit de grond te halen. Zo ook de methode van planten die wijnmaker Olivier Lamy begin 2000 uit de vergetelheid haalt: de aanplant van wijnstokken heel dicht op elkaar (haute densité). Volgens Olivier is deze techniek in de Bourgogne gebruikelijk totdat de druifluizenplaag er in de 19e eeuw een einde aan maakt.

De familie Lamy
Er zijn geschriften waaruit blijkt dat de familie Lamy in Saint-Aubin al in 1640 wijn verbouwt. Het label Domaine Hubert Lamy wordt echter pas in 1973 opgericht door Olivier’s vader, Hubert. Als Olivier het domein in 1995 overneemt, heeft hij studies wijnbouw en business sciences achter de rug en praktijkervaring opgedaan bij zijn vader en verschillende andere wijndomeinen.

Bij de uitbreiding van het familiebezit plant Olivier naast Pinot Noir voornamelijk Chardonnay aan, dé twee druivensoorten waar Bourgogne om bekend is. Hij gaat over op eigen botteling van zijn druiven in plaats van doorverkoop aan négociants. Het oogsten gebeurt manueel, bemesting is al jaren volledig organisch en Olivier minimaliseert het gebruik van sulfiet.    

De herintroductie van de dichte aanplant doet de familie Lamy met grote overtuiging. De dichtheid van de stokken ligt inmiddels op zo’n 30.000 per hectare, drie keer zoveel als de gebruikelijke 10.000-12.000 in de regio. De werkwijze zorgt ervoor dat de planten diep moeten wortelen om aan voldoende water en voedsel te komen. De plant passeert daardoor meer aardlagen en neemt zo meer smaken uit de bodem op. In vergelijking met andere planttechnieken geeft de wijnstok kleinere druiven, maar met een rijkere smaak.

Proeven
Degenen die gelukkig genoeg zijn om de wijnen van Lamy te proeven, beschrijven de wijn steevast als een van de meest fantastische ter wereld. Toch is Lamy momenteel het meest bekend om de wijnverbouw op deze 'haute densité' wijze.

De meest befaamde evenals schaarse wijn van Lamy is zonder twijfel de Criots Bâtard-Montrachet 'Haute Densité'. Hiervan worden jaarlijks slechts 300 flessen geproduceerd. William Kelly van The Wine Advocate over de 2019 vintage:

“Revisited in bottle, Lamy's 2019 Criots-Bâtard-Montrachet Grand Cru Haute Densité has turned out even better than I predicted. Unfurling in the glass with aromas of orange oil, pear, freshly baked bread, beeswax, dried white flowers and stone fruit pits, this profound white Burgundy is full-bodied, deep and multidimensional, with prodigious reserves of concentration and chalky structuring extract, racy acids and a long, resonant finish. Seamless and complete, this is a monument in the making.”

“Last year, I wrote that I ran the risk of exhausting superlatives if I attempt to articulate just how much I admire these wines, and this year is no different.”


Te vinden in de veiling van september
De meeste wijn van het domein komt uit Saint-Aubin, maar Olivier heeft ook wijngaarden in Chassagne -Montrachet, Puligny-Montrachet, Santenay en een klein grondstuk in de Grand Cu Criots-Bâtard-Montrachet.

Deze septemberveiling veilen wij een prachtige selectie aan Criots Bâtard-Montrachet 'Haute Densité' uit de jaren 2015 (lot 1882 en 1883), 2019 (1884 en 1889) en 2020 (lot 1890). De jaargang 2019 en 2020 vindt u zelfs in de extreem zeldzame originele houten kist.

Eveneens beschikbaar zijn verschillende vintages van de fantastische Saint-Aubin ‘Derriere Chez Edouard Haute Densité’ (lot 1875 t/m 1880, 1885 en 1886). De selectie aan Haute Densité wordt compleet gemaakt door de cuvées Puligny Montrachet ‘les Tremblots Haute Densité’ (lot 1881, 1887, 1888).

Waar Olivier Lamy is begonnen met de succesvolle herintroductie van de dichte aanplant is het afwachten hoeveel wijnboeren hem zullen volgen. De methode lijkt zo simpel, maar is dat niet. Ze is arbeidsintensief en niet overal toepasbaar. Zeker is wel: de wijnen van Olivier Lamy hebben hun prominente plek al opgeëist in de rijke geschiedenis van de Bourgogne.


 
Top

Een ogenblik geduld aub. Uw zoekopdracht wordt uitgevoerd...