1945 Haut Brion, D' Yquem, Latour, Lafite Rothschild, Mouton ....

Een ongeziene wijncollectie uit 1945
In deze veiling presenteren wij u met trots een selectie wijnen uit het legendarische jaar 1945 met een perfecte herkomst: toen wij ze uit de kelder haalden, zaten de wijnen nog in het originele zijdepapier, met stukjes stro erin verweven (het restant van kistverpakking uit die tijd). Dat is ongezien. Voor u hebben wij dit papier waar mogelijk bewaard. De wijnen van die jaargang vormen een testament van een unieke oogst en zijn een tijdcapsule. Ze vertellen het verhaal van bezetting, bevrijding, plichtsbesef en traditie.   

Over het oogstjaar 1945 staat kwaliteit niet ter discussie. Het staat te boek als één van de grootste wijnjaren in Bordeaux. In het bijzonder de Mouton Rothschild die maar liefst 6 keer door Parker beloond werd met 100/100 in proefnotities tussen het jaar 2000 en 2019. Reken daarbij gerust ook de jubelende referenties die teruggaan tot proeverijen uit 1985, een tijd waarin ‘The Wine Advocate’ nog slechts een nieuwsbrief was en nog iets later een wine buying guide. Deze Mouton is zonder twijfel de meest beschreven, hoogst gewaardeerde wijn ter wereld. De enige wijn die bij Rene Gabriel, Neal Martin, Lisa Perroti-Brown, Antonio Galloni, Michael Broadbent, Clive Coates, Robert Parker, William Kelly & Jancis Robinson unaniem de eerste plaats inneemt. Was het kunst, dan had u nu de kans om de Nachtwacht te kopen. Zoals het motto van Mouton zegt:

“Premier je suis, second je fus. Mouton ne change”
“Eerst ben ik, dan was ik. Mouton blijft”


Oogsten en bottelen
De oogst van 1945 was een unieke. Na de landing van de Amerikanen en Engelsen een jaar eerder te Normandië en de bevrijding in Frankrijk in augustus 1944, waren de naweeën van de Tweede Wereldoorlog nog duidelijk voelbaar. Er was een tekort aan materialen, voedsel en voorzieningen. Vooral het tekort aan vaders, echtgenoten en zonen bemoeilijkte het werk op het land. Veel werk in de wijngaard en ook de productie werd overgenomen door vrouwen. Het doel van de familie Rothschild, een Joodse familie die Frankrijk had moeten ontvluchten, was te tonen dat een land niet klein te krijgen is. Het middel: het opleveren van een top wijn. Op het label van 1945 staat het werk van Philippe Julian en de V van victorie. Vanaf 1945 staat elk jaar het werk van een kunstenaar op het etiket.

Men vatte het eerste bevrijde groeiseizoen aan in perfecte condities: droog, zonnig en warm. De vrouwelijke invloed op het maken van Bordeaux was intussen alom aanwezig. Ze namen deel aan het maken van vaten, het werk in de wijngaard en aan het werk in de kelders. De motor draaide op volle toeren. Men moet begrijpen dat hier een heropbouw gaande was, met leven in zeer moeilijke condities. Het werk van de opbouw gaf zin aan het leven. Dit is wijn die symbool staat voor die veerkracht en levenslust.

Het geoogste fruit van deze 1945 Mouton Rothschild blijkt zeer geconcentreerd en men gaat, zoals men in de volksmond zegt, ‘rafle’ toepassen. Dit is fermenteren met de steel van de tros aanwezig. Het geeft lagen die een soort sandwich vormen, waar de schil van de druif op uitzakt. Mits juist toegepast, geeft het die gekende ’50 seconds finish’. Het voegt een uniek karakter toe aan de wijn dat we heden ten dage niet meer terugzien in Bordeaux. 

Het doen slagen van deze oogst werd pas een echt huzarenstuk bij het bottelen. Nog steeds gebukt onder tekorten, koopt Mouton glas aan waar mogelijk. Daardoor kunnen verschillende flestypes te zien zijn voor dezelfde jaargang. Dit fenomeen blijft voortbestaan tot begin jaren ‘50. Hierdoor bottelde men ook op verschillende momenten, namelijk al naargelang er flessen, capsules en kurken beschikbaar waren.

Glorie Bordeaux
Verrassend genoeg, zoals bij vele grote jaargangen, werd 1945 niet slecht ontvangen maar werd het ook niet meteen de hemel in geprezen. In tegenstelling tot bijvoorbeeld de eveneens klassieke jaargangen 1961, 1982 of 2000. De eerste hype kwam pas midden jaren ‘60 dankzij de opkomst van de nouvelle cuisine in Europa en door de beslissing van Michelin om ook de kwaliteit van de wijnkaart op te nemen in de Michelin score. Denk aan de invloed van restaurants en koks als Maison Troisgros, Paul Bocuse, Alain Chapel, Maxim’s en Tour d’Argent, die systematisch grote Bordeaux begonnen te kopen. Dankzij de buitengewone aankoopdrang uit die tijd, kunnen we tot op de dag van vandaag genieten van deze wijnen in de topgastronomie ‘si dieu le veux et la portefeuille suive’. De finale bevestiging volgde in de jaren ‘90 dankzij Robert Parker.

1945 overleefde veranderende smaken, modeverschijnselen binnen de wijn en de hernieuwde interesse begin deze eeuw. Het is een rots in de branding. Een tijdloze klassieker.
 

Top

Een ogenblik geduld aub. Uw zoekopdracht wordt uitgevoerd...