Penfolds Grange

Penfolds Grange

Geen enkele wijnmaker in Australië heeft de afgelopen decennia meer prestige verworven dan Penfolds. Ze maken al tientallen jaren consequent de meest gewilde wijnen van het land in de lommerrijke zuidoostelijke regio Adelaide. In 2012 lanceert Penfolds 12 speciale flessen van 2004 Block 42 in glazen ampullen, elk ondergebracht in een speciaal gemaakte kast. Ze brengen deze uitzonderlijke flessen uit voor 168.000 AUD (iets meer dan 100.000 euro) per stuk, waarmee het de duurste wijnen ter wereld zijn. 

De wijn waar Penfolds echter wereldwijd haar grootste indruk mee maakt, is de Grange, die beschouwd mag worden als de signatuurwijn van het wijnbedrijf. Niet alleen door de hoge beoordelingen maar ook door het opmerkelijke verhaal erachter.
 
Het verhaal achter de Grange
De eerste Penfolds wijnstokken worden in 1844 aangeplant door Mary en Christopher Penfold, die net uit Europa zijn geëmigreerd. Christopher, arts van beroep, produceert aanvankelijk versterkte wijnen, voornamelijk voor medisch gebruik. Hij laat het daar niet bij en produceert langzaam maar zeker wijnen voor een bredere markt. Mary neemt de leiding over en tegen 1907, met hun dochter aan het roer, worden ze de grootste wijnproducent van Australië.

De weg naar wereldwijde bekendheid, begint met een onwaarschijnlijk persoon - Max Schubert. Oorspronkelijk is hij een loopjongen op het landgoed, maar hij ontwikkelt zich tot de eerste hoofd-wijnmaker in 1948. In 1949 raakt hij tijdens een rondreis door wijnlandgoederen in Europa geïnspireerd door de complexe aroma's van wijn uit de Bourgogne en Bordeaux en hun smaak naarmate ze ouder worden. Op dat moment worden Australische wijnen door Penfolds en andere producenten gemaakt om jong gedronken te worden. 

Schuberts droom is om een Australische tafelwijn te maken om te bewaren. De wijn, gemaakt van Syrah, krijgt de naam Grange Hermitage: 'Grange' naar het Penfold familiehuis en 'Hermitage' naar de Franse gelijknamige appellation. In 1951 produceert Schubert zijn experimentele "maiden vintage". Het eerste commerciële wijnjaar volgt in 1952.

Schuberts experiment wordt aanvankelijk verre van positief ontvangen. In 1957 geeft de directie van Penfold opdracht om de productie te staken na een aanvankelijk ongunstige ontvangst. Schubert toont zich echter een doorzetter met een duidelijke visie en hij blijft de wijn in het geheim produceren. Als de eerste wijnoogst tien jaar oud is, laat Schubert de wijn opnieuw proeven en deze keer overtuigt hij de critici. Schuberts visie wordt werkelijkheid en zijn Grange wordt een van de beroemdste wijnen ter wereld.
 
Een passend symbool voor visie en vastberadenheid is vooral de vintage van 1990. Wine Spectator geeft de wijn in 1995 zelfs de prestigieuze titel van ‘Red Wine of the Year 1995’. Ook James Halliday slaat de wijn hoog aan:

“Destined to be one of the greatest Granges. A beautifully weighted and concentrated bouquet, with seamless fruit and oak; masses of dark cherries and plum. In the mouth a superb wine; while the fruit is opulent, it is not excessively so; indeed there is a touch of near austerity to the fine tannins to give the wine both character and balance. The iron fist in a velvet glove.” – (97 pt James Halliday, Wine Atlas Australia, 2011)


De Grange uit 1990 en de eveneens uitstekend beoordeelde 2000 Grange zijn bij ons te vinden in de loten 3223 t/m 3226. In de loten 3221 & 3222 ziet u de Chardonnay ‘Yattarna Bin 133’ en de Shiraz ‘RWT’.  
Top

Een ogenblik geduld aub. Uw zoekopdracht wordt uitgevoerd...