In gesprek met Jean-Marie Guffens

Met een aantrekkelijke collectie Guffens-Heynen wijnen in deze veiling - en met een gedeelde Belgische, zelfs Vlaamse link met de wijnmaker zelf -  greep ik de kans om de heer Jean Marie Guffens te vragen naar zijn kijk op wijn en het verbouwen ervan.

Via de telefoon had ik het geluk om een paar vragen te mogen stellen. Halverwege de eerste vraag doorzag hij al snel mijn Frans -  "Hoor ik daar een Vlaams accent? Dan moeten we verdergaan in de moedertaal!" – waarna hij vrolijk in het Vlaams vervolgde. De toon was gezet.

Meneer Guffens, van welke wijnen geniet u het meest op dit moment?
JMG: "Wel, als zowel wijnmaker als verzamelaar met een aanzienlijke kelder, moet ik toegeven dat ik waardering heb voor bijna alle soorten wijn. Ik geniet vooral van het ontdekken. Met de komst van de zomer hier in Frankrijk, heb ik laatst genoten van enkele heerlijke witte wijnen uit de Loirevallei, die een unieke en verfrissende ervaring bieden. Toch moet ik toegeven: ik heb al lang een voorkeur voor de Bordeauxwijnen uit de jaren 80. Als ze goed worden bewaard, laten met name de topjaren 1982 en 1989 een prachtig geëvolueerd fruit zien, vergezeld van een geweldige structuur. Verder zijn er ook de lagere alcoholgehalten, waar ik persoonlijk de voorkeur aan geef. Terugkijkend op dit jaar tot nu toe, ben ik vooral geboeid geweest door Spaanse wijnen, waaronder Clos Mogador uit Priorat, enkele Galicische witte wijnen en de opmerkelijke Tondonia’s."

Heeft u een voorkeur bij Tondonia's?
JMG: "Wat betreft Tondonia's: hoewel ik de rode wijnen waardeer, moet ik zeggen dat ik echt verbaasd ben over de witte. Bovendien heb ik in Rioja, dankzij mijn goede vriend Peter Sisseck, het genoegen om geregeld enkele wijnen van Dominio de Pingus te proeven, wat een unieke ervaring is."

Hoe ziet u zichzelf als wijnmaker?
JMG: "Oei! Ja… ik ben zeker niet onderdanig aan de natuur, dat staat vast. Ik ben een wijnmaker. Ik maak de wijn. Ik leef in een voortdurend conflict tussen wat ik heb en wat ik wil bereiken. Ik moet als het ware de puzzel leggen tussen wat de natuur brengt en het terroir mij geeft. Maar ik moet het altijd doen met wat ik krijg. Het resoneert ook met waar ik vandaan kom als wijnmaker. In de jaren ‘70 zijn mijn vrouw, die ook Vlaams is, en ik geëmigreerd om hier wijn te maken. Dus in tegenstelling tot anderen hebben we de grote terroirs in Bourgondië niet geërfd, we moesten werken met wat we hadden. Tot op de dag van vandaag hebben we ze nog steeds niet, die terroirs, dus de wijn blijft een reflectie van onze arbeid. Ik geloof ook dat er in de huidige tijd een overdosis, een te grote focus is op terroir. Kijk naar de terroirs die ik heb en kijk wat ik ermee doe! Kijk hoe ik ermee werk! Ja, terroir speelt een cruciale rol in ons vak, maar ik denk dat veel jonge wijnmakers het te ver voor hun eigen identiteit plaatsen. Dat is in mijn optiek jammer omdat ik graag wijnen drink waarin ik de handtekening van de wijnmaker kan proeven. Zeker als die zich over verschillende jaargangen vertaalt, een glas waarvan je kan zeggen als je het proeft – “Ah dat is die wijnmaker!” Die handtekening is echt belangrijk voor mij."

Wat vindt u van veilinghuizen in de wijn?
JMG: "Ik vind het een beetje vreemd wat er met mijn wijnen gebeurt..."

Wel, meneer Guffens, ze zeggen dat de prijs de kwaliteit weerspiegelt.
JMG: "Ha! In de meeste gevallen… Geloof me, ik heb al enkele slechte dure wijnen gehad."
 
Maar over het algemeen, hoe voelt u zich over de positie die we innemen op de markt?
JMG: "Ik vind het wel nuttig. Ware het niet voor de secundaire markt en de veilinghuizen, zouden veel wijnmakers niet staan waar ze nu staan. Het is niet alleen een goede barometer voor de evolutie in de markt, maar ook een goede spotlight voor kleinere vignerons, omdat ze nu veel eerder in de markt worden opgepikt dan ooit tevoren. Het versnelt het proces van erkenning. Bovendien vind ik het als wijnliefhebber en koper interessant omdat ik bijvoorbeeld als klant bij Sylvie’s wijnen kan vinden waar zelfs ik geen toegang toe heb. Bovendien streef ik ernaar om zoveel mogelijk verschillende dingen van over de hele wereld te kopen, dus een veilinghuis geeft me die mogelijkheid en ik kan het in kleine hoeveelheden doen. Dus ik vind de hele ervaring aangenaam."

Michiel Maes
Sylvie's Wine Auctions
Juni 2024 
 
Top

Een ogenblik geduld aub. Uw zoekopdracht wordt uitgevoerd...