De experts van Sylvie’s Wine Auctions veilen wijn met passie

Het bedrijf veilt meer dan 150.000 flessen wijn per jaar, tegen een totaalbedrag van circa 12 miljoen euro. Het kent kopers en fans uit de hele wereld maar gek genoeg is Sylvie’s Wine Auctions in Nederland bij het grote publiek nog relatief onbekend. Maar als het aan Aart Schutten ligt, sinds vorig jaar eigenaar van het florerende veilinghuis, komt daar zo snel mogelijk verandering in. ”We zijn vergelijkbaar met Sotheby’s en Christie’s, maar dan met één specialiteit: wijn.”
Sylvie’s Wine Auctions, gesitueerd in Antwerpen, is al 31 jaar een grote speler op het gebied van wijn. Het veilt wijnen in het hogere en topsegment. Wijnen die vaak zo exclusief zijn dat ze niet meer in de reguliere handel verkrijgbaar zijn. De inbrengers van de wijnen komen meestal uit de regio, waarbij de regio tot aan Spanje toe reikt. “Onze verkoper is doorgaans een particuliere verzamelaar, met een grote wijnkelder die zijn collectie, om wat voor reden dan ook, in zijn geheel of deels wil verkopen”, legt Aart, zelf al jarenlang besmet met het wijnvirus, uit.Kopers komen uit de hele wereld. Wijnliefhebbers van Amerika tot Scandinavië en van West-Europa tot Azië.

Kaf van het koren

Sylvie’s veilt zeven keer per jaar op vrijdag en zaterdag een frisse collectie wijn, aangevuld met whisky’s en andere dranken. “We veilden afgelopen jaar ruim 20.000 flessen gemiddeld per veiling”, zegt Schutten enthousiast. “Daar kan echt van alles tussen zitten. Elke kelder die Sylvie’s krijgt aangeboden, is spannend. Wat zit er onder het stof en hoe goed is de conditie van de wijn nog na al die jaren? Het geeft een enorme kick als daar mooie flessen naar boven komen. Voor ons team is het van essentieel belang om bij de ingebrachte wijnen het kaf van het koren te scheiden. Niet alle wijnen kunnen worden geveild en over de authenticiteit van een fles mag geen twijfel bestaan.”
Dat laatste is een van de grootste krachten van Sylvie’s. Werknemers zijn liefhebbers en experts die er alles aan doen om valse flessen buiten de veiling te houden. “Glas, etiket, kurk, of kleur van de wijn – het zijn allemaal factoren waaraan we kunnen zien of een wijn echt is of niet. Als wij ook maar een klein beetje twijfelen, dan nemen we de fles niet op in onze veilingcollectie. Dat kost omzet, maar onze reputatie is belangrijker. Als een koper een fles van 1.500 euro bemachtigt, wil hij zeker weten dat die fles echt is. Wij geven die garantie.”

Passie

Het zegt wat over de passie die er bij het meer dan dertig jaar oude veilinghuis bestaat. Vraag aan Schutten wat over de wijnen die onder zijn hamer zijn gegaan en hij kan urenlang vertellen. “Bij ons zie je écht grote wijnen passeren”, vertelt de expert. “Zo veilden we afgelopen juni zes 3-liter flessen Domaine de la Romanée-Conti, voor 73.000 euroUniek.”
Mocht je zelf over een collectie goede wijnen beschikken, en dat hoeven echt niet allemaal kostbare flessen Petrus te zijn, dan kun je rustig eens bij Sylvie’s aankloppen. “Je kunt bij ons kosteloos een taxatie aanvragen. Vooral bij grote en zeldzame wijnen, wijnen waarin kopers investeren, zie je de kracht van een veiling en overstijgen de biedingen geregeld de hoogste verwachtingen. Je ziet dus dat hier op de veiling de markt ook wordt gemaakt.”
Dat komt onder meer omdat wijn tegenwoordig een steeds succesvollere belegging wordt. Schutten: “De spaarrente staat laag en dus zijn mensen op zoek naar alternatieven. Op wijn kun je een leuk rendement behalen. Vooral de grote labels vormen steeds meer een eigen beleggingscategorie naast vastgoed of aandelen. Dat merken we aan ons koperspubliek waarbij de grote wijnen als Mouton Rothschild en Domaine de la Romanée-Conti hoge prijzen halen.”
Van de meeste wijnen staat een foto in een speciale catalogus en alle wijnen kunnen in Antwerpen voor de veiling bekeken worden. Wie een lot op de veiling wint, kan de wijnen betalen en meteen meenemen naar huis. Wie dat niet handig vindt, mag de wijnen ook opslaan of laten bezorgen. Nederlanders kunnen de wijnen in Den Haag afhalen of toegezonden krijgen.
Sylvie’s heeft een fysieke veiling waarbij je vooraf online kunt bieden, waardoor het klantenbestand internationaler dan ooit is. Vooral het Aziatische continent is door toenemende welvaart sterk in opkomst. Van alle verkochte loten gaat een grote meerderheid naar een online koper en Azië heeft daarin het grootste aandeel.

Wijnkisten

Naast de inzet van online blijft Sylvie’s ook trouw vasthouden aan haar eigen fysieke veiling. “De functie van de veilingzaal van Sylvie’s is te vergelijken met die van de flagship store van veel online winkels; mensen zoeken de dynamiek van de veiling”, zegt Schutten. “Bij Sylvie’s ruik je het hout van de wijnkisten zodra je binnenkomt. Alle teamleden van Sylvie’s spreken de taal van de wijn en onze relaties waarderen dat enorm. Er zijn klanten die hier al 31 jaar lang vrijwel elke veiling komen. Wanneer echter iedere koper bij elke veiling persoonlijk naar de veiling zou komen, zou ons oude zeemanskerkje niet groot genoeg zijn”, lacht Schutten.

Dit artikel verscheen februari 2018 in het Algemeen Dagblad

Naar overzicht
Top

Een ogenblik geduld aub. Uw zoekopdracht wordt uitgevoerd...