BTW BEREKENEN

Belasting toegevoegde waarde (btw) is verschuldigd over alle aankopen van goederen en diensten die bestemd zijn voor een bestemming in de EU. De btw is een te betalen percentage over het aankoopbedrag. Binnen de EU verschilt de hoogte van de btw per land. 

Het is de bedoeling dat er maar één keer belasting wordt geheven over een product of dienst. Hierdoor ontstaan op de veiling twee typen loten: loten waar in het verleden door particulieren al btw over de wijn is betaald (margeloten) en loten waar dat nog niet het geval was (btw-plichtige loten). U kunt het verschil tussen beide typen loten in de catalogus zien: bij de btw-plichtige loten staat het woord 'BTW' achter het lotnummer geschreven en bij margeloten staat er niets. De verschillen leiden tot andere kosten op uw factuur. 

1.0 MARGELOTEN

De meeste loten op de veiling zijn margeloten. U betaalt geen btw meer over de wijn maar nog wel over over onze koperscommissie. Deze belasting heeft altijd Belgische btw. Een voorbeeld:

Gegeven: de koperscommissie bedraagt 19% en de Belgische btw 21%

Wanneer u een margelot koopt met een hamerprijs van €100,00, dan is de koperscommissie €19,00.

U betaalt €100,00 (hamerprijs) + €19,00 (koperscommissie)*1,21. Samen is dat €122,99. 

Toelichting bij margeloten

U zou de berekening ook zo kunnen schrijven: 

€100,00 (hamerprijs) + €19,00 (koperscommissie) + €3,99 (21% Belgische btw over de koperscommissie) 

Zou u een factuur ontvangen, dan ziet u geen €3,99 op uw factuur staan. Zou u namelijk een bedrijf hebben, en zou u een factuur van ons ontvangen met €3,99 daarop gespecificeerd, dan zou u dit bedrag bij de btw-aangifte kunnen verleggen of aftrekken. En dat is wat niet is toegestaan.

Over uw transportkosten en uw verzekering betaalt u eveneens Belgische btw en ook deze btw wordt niet gespecificeerd op uw factuur. 

2.0 BTW-PLICHTIGE LOTEN

Hieronder staat een voorbeeld van de prijsberekening van een btw-plichtig lot dat verzonden wordt binnen België.

Gegeven: de koperscommissie bedraagt 19% en de Belgische btw 21% 

Stel u koopt een btw-plichtig lot met een hamerprijs van €100,00. De koperscommissie is dan wederom €19,00. 

U betaalt in dit geval €100*1,21 + €19,00*1,21 oftewel (hamerprijs + koperscommissie)*1,21. Samen is dat €143,99. 

Toelichting bij BTW-plichtige loten

U zou dit voorbeeld ook anders kunnen schrijven: 

€100.00 (hamerprijs) + €21.00 (21% Belgische btw over de hamerprijs) + €19.00 (koperscommissie) + €3.99 (21% Belgische btw over de koperscommissie) = €143.99. Dit keer staan de btw-bedragen op de factuur vermeld. 

Het tarief van de toegepaste btw is altijd dat van het land van bestemming. Zou de wijn naar een ander land dan België gaan, dan moet er gerekend worden met een ander percentage aan btw. Onderaan deze pagina vindt u de btw-tarieven zoals die gelden in de 27 landen in de EU. 

Wanneer particulieren in de EU een btw-lot kopen, ontvangen zij hiervoor een aparte factuur. Niet alleen de wijn en de koperscommissie zijn btw-plichtig, maar ook alle andere kosten op uw factuur, zoals uw verzendkosten en all-risk verzekering.

Aankoop van btw-plichtige loten door EU-bedrijven

Belgische bedrijven (met een bestemming voor hun aankopen in België) vinden de btw gespecificeerd op hun factuur en zij kunnen de btw aftrekken van hun belastingaangifte. 

Bedrijven uit de EU met een bestemming buiten België, mogen de btw verleggen. Dat wil zeggen dat bij doorverkoop van de wijn voor verbruik, de btw alsnog op de factuur moet komen te staan. We hebben het hier over een intracommunautaire levering. (art.138 VAT Directive 2006/112/EC) 

Voor het verleggen van btw is er een bewijs van export nodig. U kunt Btw-plichtige loten om die reden niet persoonlijk aan de balie afhalen, tenzij u een accijnsregistratie in de EU heeft.

Aankopen met een bestemming buiten de EU

Wanneer u uw wijn laat verzenden naar een bestemming buiten de EU, ontvangt u een factuur die volledig vrij is van de betaling van btw. (art.146 VAT Directive 2006/112/EC)  Uw vrijstelling geldt overigens ook voor EU-milieuheffingen en -accijnzen.

U geniet deze vrijstellingen onder één voorwaarde: wij moeten een bewijs van export hebben van de vervoerder. Sylvie's regelt hiervoor een eAD en de vervoerder gebruikt dit document om een uitvoerdocument op te stellen. Dit uitvoerdocument is het rechtsgeldige bewijs van export. Wanneer u een eigen vervoerder kiest die een dergelijk document niet kan opmaken, dan ontvangt u van ons alsnog een factuur met te betalen btw. Die btw kunt u terugvragen bij de douane bij het verlaten van de EU. 

Voor het gebruikmaken van het verleggen van btw (art.138 Directive 2006/112/EC) of het vrijgesteld zijn van btw (art.146 Directive 2006/112/EC), dient er een specifiek bewijs van export overlegd te kunnen worden aan de belastingdienst. 

Deze webpagina maakt een integraal onderdeel uit van onze verkoopvoorwaarden. 

Laatste bijwerking: 23 februari 2023

Top

Een ogenblik geduld aub. Uw zoekopdracht wordt uitgevoerd...