​Emmanuel Rouget – Vosne-Romanée ‘Cros Parantoux’ Premier Cru

Wie ‘Cros Parantoux’ zegt, zegt Henri Jayer…
…en zo begint het verhaal van deze mythische premier cru in Vosne-Romanée. De legendarische Henri Jayer erkent begin jaren ’50 het potentieel van dit in verval geraakte stuk wijngaard, net boven de grand cru ‘Richebourg’. Na de phylloxera plaag eind 19e eeuw, wordt dit moeilijk te bewerken stuk grond zelfs nog gebruikt voor het kweken van aardperen!

Gelukkig is er dan in 1951 Henri Jayer die het potentieel inziet van dit braakliggende stuk grond en in 1953 begint hij met de heraanplant van druivenstokken. Over de jaren heen verwerft hij stelselmatig meer en meer stukjes van de ‘Cros Parantoux’ om uiteindelijk een goede 0,7 hectare van de ca. 1 hectare in zijn bezit te hebben.

Vanaf 1985 neemt Henri Jayer zijn neef Emmanuel Rouget onder de arm, om de opvolging van het domein te verzekeren, zijn dochters tonen geen interesse. In het begin verpacht Henri enkele stokken aan Emmanuel en zo begint die in 1989 ook een ‘Cros Parantoux’ te bottelen onder zijn eigen naam.

Net zoals zijn oom bewerkt Emmanuel de wijngaard volgens de biologische principes, zonder gebruik van chemische middelen en met respect voor het unieke terroir: een ondiepe rotsachtige bodem met een zuidoostelijke oriëntatie, dat merkelijk koeler is dan omliggende wijngaarden.

Deze filosofie wordt sinds 2011 voortgezet door Nicolas en Guillaume, de zonen van Emmanuel. Onder het toeziend oog van vader Emmanuel, zorgt de nieuwe generatie ervoor dat deze alom geprezen wijngaard zijn legendarische status behoudt en nog meer uitgroeit tot één van de meeste gezochte wijnen ter wereld!
We zijn dan ook bijzonder opgetogen om u wederom deze topwijn te mogen aanbieden in onze december veiling. U vindt de wijnen van Emmanuel Rouget in loten 1312 tot en met 1327 waaronder 5 flessen ‘Cros Parantoux’ in de loten 1319-1323!
 

“The 2015 Vosne-Romanée Cros Parantoux 1er Cru is a wine that I fell head over heels for in barrel. It is limpid in color and extraordinarily intense on the nose, embracing that summer's warmth without denuding it of precision or terroir expression, and delivering plush blueberry, raspberry coulis and emerging touches of iodine. This Cros Parantoux is just revving its engine. The palate is beautifully balanced with sappy red fruit and impressive depth. It still needs a couple of years to fully integrate, but you must stand back and admire its persistence. Huge potential. Tasted blind at Maison de Colombier in Beaune. Drink 2022-2050.” – 98/100, Neil Martin, Vinous

Top

Een ogenblik geduld aub. Uw zoekopdracht wordt uitgevoerd...