​Veuve Clicquot – Brut ‘La Grande Dame’ 1990

Veuve Clicquot – Brut ‘La Grande Dame’ 1990
 
In Champagne is er maar één Grande Dame en dat is mevrouw Barbe-Nicole Ponsardin, de weduwe van François Clicquot. In 1805, wanneer ze 27 jaar is,  verliest ze haar man en beslist ze om diens zaken verder te zetten en haar Champagnes wereldwijd te exporteren.

In 1810 brengt zij als eerste een ‘vintage Champagne’ op de markt en enkele jaren later is zij ook de eerste om een ‘blended rosé’ Champagne op de markt te brengen, waarbij ze rode en witte basiswijnen mengt voor de tweede gisting (‘prise de mousse’) op fles.

Als eerbetoon aan deze grote persoonlijkheid, wordt in 1972 de eerste ‘La Grande Dame’ Champagne op de markt gebracht op basis van de jaargang 1962, mede om het 200-jarige bestaan van het huis te vieren.
Deze Brut champagne wordt enkel op de markt gebracht in uitzonderlijke jaargangen, waarvan 1990 misschien wel de allerbeste is. Er worden enkel druiven gebruikt uit grand cru wijngaarden en assemblage bestaat voornamelijk uit Pinot Noir aangevuld met Chardonnay. 

‘La Grande Dame’ is een volle, complexe Champagne die gekenmerkt wordt door expressieve toetsen van fruit, brioche en praliné. De textuur is zijdezacht en rijk tegelijk. Een ideale Champagne om te serveren tijdens de feestdagen! Wij bieden u 1 magnum van deze grootse wijn aan, in lot 1177.
 

“The 1990 La Grande Dame is a shock to the palate after all the older wines in this tasting. Candied lemon, rosemary, dried flowers and spices are all super-expressive in the glass. The 1990 retain a good bit of brightness, especially for its age. The citrus flavors have still not moved into realm or more orangish tonalities, as is likely to happen over time. The 1990 can be enjoyed now and for the next 20 years or so.” – 94/100, Antonio Galloni, Vinous

Top

Een ogenblik geduld aub. Uw zoekopdracht wordt uitgevoerd...