1991 Intistieti

U vindt 1 fles van deze bijna onvindbare wijn in onze aankomende veiling in lot 3489.

Gianfranco Soldera was in Italië één van de voortrekkers van compromisloos wijn maken van 100% Sangiovese. De meest moedige stappen die hij daartoe zette, bestonden in de eerste plaats uit het kopen van een stuk land waar nog geen wijn op werd verbouwd in een streek waar vrijwel ieder geschikt stukje grond al voor wijnbouw werd benut. En in de tweede plaats uit het verlaten van het Consorzio del Vino Brunello di Montalcino omdat hij werkelijk geen enkel compromis wilde sluiten als het om het gebruik van Sangiovese gaat.

We hebben het over het begin van de jaren zeventig. Intistieti komt van de eerst aangeplante wijngaard. Een jaar later volgt de aanplant op de meer bekende wijngaard Casse Basse. Intistieti ligt ten opzichte van Casse Basse wat hoger en heeft een armere bodem.

In tegenstelling tot wat in het algemeen wordt gedacht, is een schrale grond ideaal voor een wijnstok. De wijnstok moet op zoek naar voedsel en gaat de diepte in. Hoe meer verschillende aardlagen de wortel passeert, des te meer unieke smaak en aroma een wijn kan ontwikkelen. Die schraalheid van de bodem van Intistieti geeft de wijnen in hun jeugd wat meer finesse dan de Casse Basse, en het belemmert het potentieel om te ouderen in het geheel niet. 

Er zijn maar een uitermate beperkte oplage van deze wijn, waardoor het een echt hebbeding is geworden voor alle wijnliefhebbers.
 
Top

Een ogenblik geduld aub. Uw zoekopdracht wordt uitgevoerd...