Krug Clos du Mesnil versus Clos D'Ambonnay

Als het gaat om het verschil tussen Clos de Mesnil en Clos d’Ambonnay, dan gaat het om meer dan alleen Blanc de Blancs versus Blancs de Noirs. Het is een verhaal over twee microklimaten, het terroir van twee dorpen in de Champagne en het talent van Rémi, Olivier en Henri Krug: zij slaagden erin om het smaakverschil tussen de beide ommuurde wijngaarden duidelijk herkenbaar te maken. 

Clos du Mesnil
Het dorp Mesnil-sur-Oger staat bekend om haar mooie wijngaarden. Rémi en Henri kochten het ommuurde terrein Clos du Mesnil in 1971 dan ook onmiddellijk toen ze de mogelijkheid kregen, als deel van een groep andere percelen in het dorp. Na het herstellen van de wijngaard door nieuwe aanplant - met uitsluitend Chardonnay  - en het snoeien van het onkruid, kwam er een verrassende inscriptie op de muren tevoorschijn met het jaartal 1698. Uit de inscriptie bleek dat de Clos in die tijd ook al een wijngaard was.

De bodem kent krijt, zeefossielen en kalksteen. De Champagne van dit perceel is rijk van smaak en complex. Het bleek de bakermat te zijn van een doorslaand succes. Produceerde de wijngaard in het eerste jaar nauwelijks genoeg om een ​​wijnpers te vullen, inmiddels zijn dat ongeveer 10.000 flessen per jaar.

Clos du Mesnil wordt enkel in de beste jaargangen geproduceerd. De eerste jaargang op de markt was die van 1979. U vindt jaargang 2006 in lot 1047.
 
Clos d’Ambonnay
De Clos d'Ambonnay kwam pas later in handen van de familie Krug, in 1994. De eerste vintage was van het jaar erop, die overigens pas in 2007 op de markt werd gebracht. Het kleine ommuurde perceel, de 'Clos', omvat maar 0,68 hectare en produceert ongeveer 3.000 flessen. De wijn staat bekend als een weelderig en intens, met een levendige glasontwikkeling. Perfect houdbaar en gedoseerd rond 8g is dit een brut, waardoor het die typerende Krug-identiteit krijgt: strak en speels tegelijk.

Clos d’Ambonnay is door haar kleine productie altijd zeldzaam. U vindt vintage 2000 in lot 1048.
 
 
 
Top

Een ogenblik geduld aub. Uw zoekopdracht wordt uitgevoerd...