Clarendon Hills 'Astralis'

Astralis heeft de algehele erkenning dat zij tot de waarlijk grote wijnen behoort. De wijn maakt opgang dankzij wijnmaker Roman Bratasiuk, die eind jaren 80 het wijnbedrijf Elysium koopt met als doel de typische Zuid-Australische wijnstijl weer tevoorschijn te brengen uit de jaren 50 en 60. Hij spiegelt zich in het bijzonder aan de aanpak van een grote naam in de wijnwereld: Penfolds. Het resultaat is er één waar Roman meer dan trots op kan zijn. Astralis ontvangt enkele keren de hoogste waarderingen van de internationale wijnpers.  

Het verhaal achter deze grootheid start ver voor de oprichting van Clarendon Hills Estate, namelijk in de jaren 20 van de vorige eeuw waar men in Blewitt Springs – nabij Clarendon - speciale Syrah wijnstokken aanplant, geënt op Franse pre-phylloxera onderstammen afkomstig van Château Reynella (inmiddels Accolade Wines). Zoals altijd geldt: een goede basis is een belangrijke pijler voor een goed resultaat.

Bij de goede basis behoort zeker ook het perceel zelf: de wijn komt van een enkele wijngaard (single vineyard) van vier hectare, met een hellingsgraad van hier en daar maar liefst 45%. De toplaag bestaat uit klei doorspekt met kiezelsteen die rust op pure, zeer mineraalhoudende ijzerzandsteen.    

De eerste jaargangen (90 tot 93) Shiraz waar de wijnen van het Astralis terroir in verwerkt zijn, zijn overigens geen single vineyard bottelingen*. Roman blendt in die jaren de druiven met die van andere percelen en brengt ze op de markt als ‘Clarendon Hills Shiraz’. Vanwege de aanhoudend uitmuntende kwaliteit van het plot van 4 hectare besluit Roman echter de sprong te wagen en in 1994 blendt hij de wijn niet meer. Het resultaat brengt voor de enthousiaste Roman de sterrenhemel zo dichtbij dat hij zijn wijn ‘Astralis’ noemt. Het is een doorslaand succes.

Naast goed weer, goede planten en een uitstekend terroir, heeft goede wijn nog een vierde ingrediënt nodig voor succes: een bekwame wijnmaker. De “low-intervention” stijl in de wijngaard van Roman en de lange open fermentatie in Inox tanks met de daaropvolgende bewaring in houten vaten, maakt de Astralis Shiraz bijzonder verfijnd en elegant.

In 1996 en 1998 ontvangt Astralis een 98 Parker score. Omschreven als ‘a candidate for perfection’ volgt in 2010 de eerste 100/100 punten.

Er kan gerust gezegd worden dat het succes van deze single vineyard Astralis een eye-opener in de Australische wijnsector vormt en aan de wieg staat van diverse bottelingen van andere single vineyards.

Wij bieden u in lot 3280 tot en met 3286 een mix aan jaargangen 1997 en 1998 aan. U vindt Astralis 1998 in diverse flesmaten en zelfs in een zeldzame botteling van 3 liter.

 
*Volgens Parker is er Astralis vanaf 1991. Daarbij verwijst hij echter naar een tasting van de private reserves op het domein. Deze zijn echter niet commercieel beschikbaar gesteld.
Top

Een ogenblik geduld aub. Uw zoekopdracht wordt uitgevoerd...