Marie-Thérèse Chappaz

De uitdaging: hoe krijg je smaak in je glas?
De meeste wijnmakers waar we deze veiling over schrijven, hebben mooie percelen en staan allemaal voor de uitdaging smaak uit de aarde tevoorschijn te toveren. Dat kan op een makkelijke manier, namelijk met chemische hulpmiddelen, een hoge productie en minder ambitie als het gaat om smaak óf op een moeilijker manier met een lagere productie maar met een gezonder bodemleven en meer wijnplezier. De wijnmakers in onze artikelen laten zien dat ze op eenzelfde manier in het leven staan en ze kiezen, elk op hun eigen manier, allemaal voor de moeilijke weg.

Steeds bekender in de landbouw is de impact van biodiversiteit bij de teelt op de smaak. Als Marie-Thérèse Chappaz in 1997 Domaine Chapoutier in Frankrijk bezoekt, besluit ze over te gaan op biodynamische landbouw. Van bepaalde planten is bekend dat ze elkaars gezondheid versterken en Marie-Thérèse ontwikkelt haar kennis op dit gebied.

Ze vergroot de plantendiversiteit door tussen de wijnstokken fruit-, amandel- en olijfbomen te planten. Ze gebruikt ook wilgen, struiken en kruiden. Op deze manier doet de natuur het werk voor de mens. Als gevolg van deze filosofie gebruikt Chappaz koper en sulfiet slechts in minimale hoeveelheden, inheemse gisten, natuurlijke zwavel, zuiveringszout en organische mest.
 
Op de veiling
Op onze veilingen is weinig wijn uit Zwitserland te vinden. De reden daarvoor is dat de meeste wijnmakers een bescheiden bedrijfsomvang hebben waardoor er weinig aanbod per producent is. Daar komt bij dat de Zwitsers hun wijn zelf graag drinken.

Het domein van Chappaz in Wallis beslaat inmiddels 10 hectare. Dat is een bescheiden omvang maar genoeg voor naamsbekendheid bij een select publiek. Gault et Millau roept haar in 1996 uit tot "wijnmaker van het jaar". Haar wijnen krijgen steeds vaker internationale beoordelingen en hoge waarderingen. Dit jaar ontvangt ze zelfs 100 punten van Stephan Reinhart van Parker voor haar 2020 'Grain par Grain Petite Arvine'.

De wijnen van Marie-Thérèse Chappaz vindt u in de loten 715 - 719.



 

 
Top

Een ogenblik geduld aub. Uw zoekopdracht wordt uitgevoerd...