FAQ - Veel gestelde vragen

Kopen

 • Waarom kopen bij Sylvie's ?

  We bieden unieke veilingen 

  Nergens anders dan bij Sylvie's vindt u op veilingen met dit hoge niveau aan wijn in zo'n grote, gevarieerde en zorgvuldig gecontroleerde hoeveelheid. We veilen ongeveer 15.000 - 20.000 wijnen per veiling en we groeien. Dit maakt Sylvie's een uniek internationaal platform voor de aan-en verkoop van wijn voor professionele en particuliere wijnliefhebbers.

  We zijn live actief

  Sylvie's organiseert 6 - 8 live & live online veilingen per jaar. Alle veilingen zijn live online te volgen vanaf uw beeldscherm. U ziet wat er gebeurt en u kunt tot op het laatste moment deelnemen.

  Naast deelname online kunt u ook een bod uitbrengen per mail, telefoon of via een mandaat. De spreektaal tijdens de veiling is Engels.

  We koesteren meesterschap

  Het hart van Sylvie's ligt in de passie voor wijn. Via de veiling delen wij als team ons enthousiasme met u. Echte wijn(authentificatie)kennis kan alleen door gedrevenheid en ervaring worden opgebouwd. Als instituut bestaat Sylvie's al meer dan 30 jaar en daar profiteert u van bij de selectie van de wijnen voor veiling, de gedetailleerdheid van de catalogi en de grote hoeveelheid foto's van de wijnen zelf. 

  We werken open, onafhankelijk en transparant

  Live veilen ondersteunt onze open manier van werken, net als de toegankelijkheid van de hamerprijzen in ons veilingarchief op deze website. Wijn veilen is onze core business en onze opinie is ongebonden. 

  We doen (bijna) alles zelf

  Ons team verzorgt bijna alle activiteiten zelf: afhalen, inpakken, catalogiseren, fotograferen en verpakken. Enkel bij het uitleveren van wijn maken we aanvullend gebruik van de diensten van professionele vervoerders. Door de veilingactiviteiten in eigen hand te houden geeft dit ons de mogelijkheid de kwaliteit van ons werk te bewaken en verbeteren.  

  We leveren wereldwijd

  We leveren naar alle landen waar wijn mag worden geleverd, al zult u daar zelf soms ook iets voor moeten doen (Canada).

  We vinden dat service vanzelfsprekend moet zijn

  Veel faciliteiten zijn bij Sylvie's daarom in de prijs inbegrepen. 

  Zo is de opslag bij Sylvie's 6 maanden lang gratis, temperatuurgecontroleerd en allrisk verzekerd. Extra foto's kunt u (tot 10 stuks) voorafgaand aan de veiling kosteloos bij ons aanvragen.

  Wijnprofessionals bieden we (in veel landen) bij warmte en kou een temperatuurgecontroleerd transport zonder dat hierdoor hogere kosten ontstaan.

  In België, Nederland en Luxemburg worden aankopen boven €5.000,00 gratis bezorgd.  

 • Hoe kan ik bieden in de zaal ?

  In de veilingzaal kunt u het veilingproces exact volgen en live bieden. U behoeft uw komst niet van tevoren aan te melden. Iedereen kan deelnemen in de veilingzaal na het vertonen van een geldig legitimatiebewijs aan de balie. Wanneer u als professional wilt bieden, vragen wij uw bedrijfsregistratienummer.

  U ontvangt van Sylvie's een biednummer. Op dit nummer worden uw biedingen in de zaal geregistreerd.

  De registratie aan de balie zelf vraagt weinig tijd, maar u dient rekening te houden met piekdrukte. Wij adviseren u om aanwezig te zijn ongeveer 20 minuten voordat u uw bod wilt uitbrengen. 

 • Hoe kan ik live online bieden ?

  Als eerste moet u de Sylvie's App downloaden via de Apple Store of via Google Play en uzelf aanmelden als nieuw contact. U geeft uw adresgegens in en uw credit card nummer ter legitimatie. De nieuwe registratie geldt ook voor bieders die al eerder via het biedplatform op de website hebben deelgenomen.  

  Na registratie kunt u bieden via uw smartphone of tablet zodra een veiling is gepubliceerd. De biedstappen zijn al voorgeprogrammeerd. Wanneer de biedstappen tijdens de veiling voor een specifiek lot wijzigen, ziet u deze aanpassing automatisch verschijnen voordat u begint te bieden.

  Alle geplaatste biedingen zijn onmiddellijk zichtbaar voor alle andere bieders in de App. Zij krijgen een bericht wanneer zij overboden zijn en hebben de gelegenheid hun bod aan te passen.  

  U ziet op de onmiddellijk zien of uw biedingen succesvol waren (onder voorbehoud van administratieve fouten) en tegen welke prijs. Ook ziet u wat de resultaten waren voor de loten die niet door u werden gewonnen. 

 • Er zijn 2 online platforms. Wat is het verschil ?

  Biedingen die u plaatst via de Sylvie's app zijn live en biedingen die u plaatst via deze website niet. "Live" wil zeggen dat andere bieders op de app uw bieding meteen kunnen zien en hun bod daarop kunnen aanpassen. U schrijft zich voor deze optie in door de gratis app te downloaden via de Apple Store of Google Play. 

  Via de eigen website www.sylvies.be kunt u biedingen achterlaten die andere bieders niet zien en daarom kunt u deze biedingen vrij wijzigen tot een uur voor veilingaanvang. Deze wijzigingsoptie is beschikbaar voor elke veilingdag. U schrijft zich op de website in door u te registreren op deze website zodra de veiling is gepubliceerd. U kunt zich registreren door op de knop "inloggen" - bovenin rechts - te drukken en het keuzemenu te volgen.

 • Waarom kan ik biedingen op de Sylvie's app niet intrekken?

  Uw biedingen zijn live zichtbaar zodra de veiling is gepubliceerd. Het proces van bieden begint dus al voorafgaand aan de veilingdagen in de zaal. Uw biedingen hebben een mogelijk effect op de biedingen van anderen. Zij moeten immers een hoger bod uitbrengen om het lot te bemachtigen.

  Het gevolg hiervan is dat u uw biedingen op de app niet kunt verlagen of intrekken. 

 • Waarom werkt mijn wachtwoord niet als ik me aanmeld op de Sylvie's app ?

  Het platform van de Sylvie's app gebruikt een andere techniek dan het online platform van de website.  

  Voor een eerste gebruik van de Sylvie's app dienen alle deelnemers zich daarom als nieuw contact te registreren. Dat geldt ook voor de kopers die al eerder bij Sylvie's hebben geboden. Op de app is eenvoudige aanmeldprocedure te vinden.

 • Tot wanneer kan ik mijn biedingen uitbrengen ?

  Voor het uitbrengen van biedingen live online en in de zaal kunt u zich tijdens de veiling aanmelden.

  Telefonisch, schriftelijk en voor de afgifte van een mandaat kunt u zich aanmelden tot een dag voorafgaand aan de veiling van uw lot.  

   Veranderbare online biedingen (platform www.sylvies.be), neemt Sylvie's op tot op de dag van veiling van uw lot. Op donderdagen is dat tot 11:00 en op vrijdag en zaterdag is dat tot 9:00.

  Voor biedingen die te laat binnenkomen, kunnen wij opname in de veiling niet garanderen.  

 • Wie wint het lot bij gelijke biedingen ?

  Degene die als eerste het hoogste bod plaatst, is de winnaar. Van alle biedingen wordt een logboek bijgehouden en telefonisch biedingen neemt Sylvie's op. 

  Bij discussie over de eerste plaats tussen een zaalbieder en een live online bieder, krijgt de zaalbieder voorrang.  

 • Hoe herken ik een BTW-plichtig lot ?

  Een lot met • bij het lotnummer of de aanduideling "VAT", geeft aan dat er behalve 20% koperscommissie ook 21% BTW dient te worden betaald. Beide percentages worden berekend over de hamerprijs. 

 • Hoe weet ik of mijn bod succesvol was ?

  Alle bieders op de Sylvie's app zien onmiddelijk of hun biedingen succesvol waren of niet. De uitkomst is onder voorbehoud van controle door de veilingmeester en deurwaarder.

  Na de veiling integreert Sylvie's op zondag de gegevens van alle veilingplatforms en ontvangen alle deelnemers binnen 2 dagen bericht.

  Succesvolle bieders ontvangen een aankoopoverzicht, het aankoopbedrag en een quote voor transportkosten.   

 • Wat is een "bonded sale" ?

  Bij een bonded sale worden wijnen verkocht die zich weliswaar in de EU bevinden maar (nog) niet vrij verhandeld mogen worden. Deze wijnen staan op een accijnsvrije goederenplaats en zijn aan die plek administratief en fysiek gebonden. Voor deze wijnen geldt dat met name de BTW, accijns, invoerrechten en een aantal heffingen nog niet zijn voldaan. 

  Er gelden aparte verkoop- en transportvoorwaarden voor de veiling van wijnen onder bond. Wijnen onder bond worden niet aangeboden samen met wijnen die al vrij verhandeld mogen worden binnen de EU. Ze staan altijd op een aparte veiling.  

  Sylvie's informeert de kopers apart over de omgang met de BTW in een bonded sale en draagt zorg voor de betaling van alle andere lasten. Kopers hoeven daar dus niets voor te doen. Sylvie's zorgt tevens voor de begeleiding van de speciale administratieve- en transportprocedures. Bij een dergelijke verkoop van wijnen under bond wordt dan ook een hogere koperscommissie gevraagd.

  Alle aangekochte wijnen dienen aantoonbaar rechtstreeks vervoerd te worden naar het land van bestemming of naar een speciaal warehouse en mogen niet worden samengepakt met andere veilingaankopen. Ook hierbij verleent Sylvie's assistentie.

 • Hoe zie ik of wijn die ik wil kopen wél of niet "under bond" is ?

  U ziet het verschil aan de beschrijving van de loten in de catalogus. Bij een "bonded sale" staat bij elk lot vermeld dat het een lot under bond betreft. Daarnaast staat in de nieuwsbrieven en op de website duidelijk aangegeven dat er sprake is van de verkoop van wijnen under bond.

  Wijnen under bond staan nooit samen in één veiling met wijnen in de EU vrij verkocht mogen worden.

 • Wanneer wordt de catalogus gepubliceerd ?

  Sylvie's publiceert de catalogi uiterlijk 10 dagen voorafgaand aan een veiling op de beide digitale platforms. De eerste publicatie is op de website, de tweede publicatie is op de Sylvie's app. 

  Daarnaast biedt Sylvie's Wine Auctions u een catalogus in Excel en als PDF. De PDF vindt u op deze website zodra de veiling is gepubliceerd. De catalogus in Excel kunt u per mail bij ons aanvragen. 

Kosten

 • Ik ben een handelaar. Hoeveel BTW betaal ik voor een margelot ?

  U ontvangt een factuur zonder BTW over de hamerprijs, maar met 20% commissie. In deze commissie is 21% BTW inbegrepen.

  Bij margeloten is de BTW-component in onze commissie niet aftrekbaar of verlegbaar. Vrijstelling van BTW is niet mogelijk. Deze BTW-component wordt daarom niet als apart bedrag op de factuur aangegeven (conform de regelgeving in de Europese Unie)

 • Ik ben een handelaar. Hoeveel BTW betaal ik voor een BTW-plichtig lot?

  U ontvangt een factuur zonder BTW. Onze commissie bedraagt 16,53% (afgerond).

  Wanneer u een handelaar bent van buiten de Europese Unie moet echter aantoonbaar zijn dat de wijnen (eventueel met een tussenstop) de Europese Unie verlaten. U wordt dan vrijgesteld van de betaling van BTW. 

  Uitzondering: Belgische handelaren ontvangen wél BTW op hun factuur, maar kunnen deze BTW aftrekken van hun aan te geven BTW. 

 • Zijn er bijkomende kosten ?

  Alle mogelijke bijkomende kosten wanneer u uw wijnen niet zelf afhaalt, vindt u hier

  Na de veiling ontvangt u op zondag of maandag na de veiling van ons een overzicht van uw aankopen en het aankoopbedrag. Wanneer u verder dan een half uurtje reizen van Antwerpen woont, geven we u automatisch een offerte voor de kosten van levering. Wanneer we weten dat u de wijnen zelf komt afhalen, ontvangt u deze quote niet.

Betalen

 • Wat de bankgegevens van Sylvie's ?

  Sylvie's bankgegevens zijn:

  ING Bank Kapellen, België

  IBAN BE11393050135248

  SWIFT BBRUBBEBB

  Sylvie's Wine Auctions en Veiling Sylvie's zijn handelsnamen van het Hoger Instituut voor Kunstgeschiedenis en Antiek (HIKA) Sylvie's Wine Auctions is gevestigd op Italiëlei 21 met postcode 2000 te Antwerpen in België.

  U vindt onze bankgegevens altijd vermeld in de footer van onze facturen en aankoopbewijzen.

 • Hoe kan ik betalen?

  Wij sturen u een factuur of aankoopbewijs met daarop alle benodigde informatie in de footer.

 • Moet ik zelf een betaling doen bij deelname via de Sylvie's app of belast Sylvie's mijn credit card ?

  Het is de bedoeling dat u zelf uw betaling verzorgt.

  Voor deelname via de app worden uw credit card gegevens hoofdzakelijk als legitimatie gevraagd. Op uw (schriftelijk) verzoek kunnen wij via Stripe Bank uw credit card echter wel belasten. In het geval van een te late betaling zijn we automatisch gemachtigd uw credit card te belasten/

  Bankkosten zijn altijd voor rekening van de koper. Het gebruik van een credit card leidt tot een toeslag van 1,5% over uw factuur.    

Afhalen en verzenden

 • Wanneer kan ik mijn wijnen afhalen?

  U kunt uw loten afhalen na ontvangst van uw aankoopbewijs. U ontvangt dit overzicht binnen 48 uur na afloop van de veiling. Loten die u echter als zaalbieder tijdens de veiling wint, kunt u aan de balie direct afrekenen en meenemen. 

  U kunt per bank betalen, via VISA en MasterCard en in contanten. U kunt per veiling voor maximaal €3000,00 in contanten betalen. Bij het gebruik van een credit card rekenen wij additioneel 1,5%.

  Wanneer u uw wijnen zelf afhaalt, ontvangen wij graag van tevoren een bericht van uw komst.

 • Kan ik mijn eigen transporteur sturen ?

  Uw transporteur is welkom op afspraak. Wij geven de wijnen enkel mee na ontvangst van officiële transportdocumentatie waaruit blijkt dat de wijn voor u bestemd is. Het transport is vervolgens op eigen rekening en risico. 

 • Hoe verpakt Sylvie's mijn aankopen ?

  Wij gebruiken uitsluitend verpakkingen die voor het vervoer van wijn zijn getest en goedgekeurd door de vervoerder opdat uw wijn veilig en in goede conditie aankomt. Wij gebruiken onder ander verpakkingen van Vinologix en Styrofoam verpakkingen van Europack. Deze verpakkingen zijn biologisch afbreekbaar.

 • Met welke transporteurs werkt Sylvie's ?

  De vervoerders voor Sylvie's, zijn geselecteerd op hun bewezen prestaties. Wij werken voornamelijk met FEDEX als preferred carrier en DHL. 

  Bij warm en koude dagen bieden wij wijnprofessionals  (in de meeste landen) de diensten aan van specialist in temperatuurbeheerst transport. 

 • Op welke manieren kan ik bieden ?

  U kunt op de volgende manieren uw biedingen plaatsen:
   

  • - live online via Sylvie's app via uw smartphone of tablet 
  • - in de veilingzaal
  • - telefonisch
  • - via deze website
  • - per e-mail
  • - via een mandaat

  In het laatste geval brengen wij namens u uw biedingen op loten uit in de veilingzaal. Wij hebben daarvoor uw schriftelijke toestemming nodig. Van nieuwe bieders verlangen wij in dat geval ook identificatiegegevens. 

Top

Een ogenblik geduld aub. Uw zoekopdracht wordt uitgevoerd...