Mythische Musigny - Domaine Georges Roumier

Het domein Georges Roumier is één van de meest gevierde en gezochte producenten uit de Côte de Nuits, dat in 1924 wordt opgericht door Georges Roumier. In de jaren ‘80 neemt de huidige wijnmaker, Christophe Roumier, het roer over van zijn vader Jean-Marie. Sindsdien heeft de naam en faam van het domein stratosferische proporties aangenomen.

Op bijna 12 hectare wijngaarden verbouwt Christophe de allerbeste pinot noir druiven, die (voor zover mogelijk) volgens biologische principes verzorgd worden. Een klein perceel (0,2 ha) in de grand cru Corton Charlemagne staat aangeplant met chardonnay.

Maar het domein is natuurlijk meer gekend voor de rode crus uit Chambolle-Musigny waaronder de premier cru ‘les Amoureuses’ en de grand crus ‘Bonnes Mares’ en ‘Musigny’. Christophe benadrukt zelf dat er geen Roumier stijl bestaat, maar wel een Roumier filosofie: het beste van het terroir en de appellatie onthullen.

Deze filosofie komt voort uit de adviezen die Christophe kreeg van zijn vader, maar ook van enkele van zijn leermeesters: Henri Jayer en Jacques d’Angerville. Zij leren hem om de natuur haar gang te laten gaan en gebruik te maken van de rijkdom waarover hij beschikt: oudere druivenstokken in de beste appellaties. Bij de vinificatie worden enkel de inheemse gisten gebruikt, die al generaties lang aanwezig zijn in de kelders van het domein.

Het gebruik van nieuw hout wordt beperkt tot maximaal 10% voor de premier cru’s en 35% voor de grand cru’s. Dit alles zorgt complexe wijnen met schijnbare tegenstellingen: intens en toch licht, gracieus en lang in de mond, consistent maar zonder massief te zijn.

Christophe beschikt over 0,1 hectare in de gevierde grand cru ‘Musigny’, die elk jaar niet meer dan enkele honderden flessen van deze godendrank voortbrengt. Dit stukje mythische wijngaard is sinds 1978 in handen van het domein, maar wordt al sinds de jaren ‘20 in pacht bewerkt door de familie Roumier. De stokken zijn hier gemiddeld meer dan 80 jaar oud en staan op een ondiepe grond van klei-kalksteen, waaronder zich een rotsformatie uit het Jura tijdperk bevindt.
 

"Without question, the highlight was the profound 1995 Musigny Grand Cru. Christophe Roumier did not put a foot wrong in this year […] It has a breathtaking sense of completeness, and it seriously flirts with perfection." Neal Martin, Vinous

 
Het proeven van deze Musigny is een unieke ervaring, met een aromatische overvloed die zijn gelijke niet kent. Aan de florale componenten van de ‘Les Amoureuses’ worden aroma's van donkerrood fruit (bosbes, framboos) en toetsen van citrus (bloedsinaasappel) en viooltjes toegevoegd. De wijn is breed en lang in de mond en biedt fluwelen tannines. U moet het geproefd hebben om te geloven …

Sylvie’s Wine Auctions stelt dan ook met trots een prachtige collectie wijnen van domein Georges Roumier voor in de komende oktober veiling. U vindt deze terug in loten 810 tot en met 835, waaronder 5 flessen van de mythische Musigny in loten 831 - 835!
Top

Een ogenblik geduld aub. Uw zoekopdracht wordt uitgevoerd...