Frescobaldi Gorgona Bianco 2020 - Gemaakt door gevangenen

“This is such a romantic wine and one that inspires on many levels. The Frescobaldi 2018 Gorgona is made by jail inmates who are incarcerated on the tiny island jail of Gorgona off the Tuscan Coast. As I taste this wine, I think of their crimes, and more poignantly of the loneliness and anguish these inmates must endure as they tend to the vines, prune, leaf pull and harvest over the course of their sentences. There is a combination of regret, nostalgia and idealism locked inside this bottle. A bend of native Vermentino and Ansonica grapes, the wine smells like the Mediterranean Sea, with salty marine nuances that cede to white peach, almond, honey and bergamot.” -  93+/100, Monica Larner, The Wine Advocate

Gorgona is een klein eilandje, amper 2 vierkante kilometer groot, voor de Toscaanse kust dat vooral bekend staat voor de ongerepte natuur en de open gevangenis met de gelijkaardige naam.

De gevangenis werd in 1869 geopend en telt momenteel een 100-tal gevangenen die hier onderwijs genieten en het land bewerken. De eerste aanplanting van druiven gebeurt in 1999 maar het is pas in 2009 dat de wijnstokken de nodige aandacht krijgen van een gevangene die in Sicilië wijnmaker was.

In 2012 zoekt de gevangenis actief naar een partner om de wijnen te vermarkten. Lamberto Frescobaldi erkent het potentieel van de, op dat moment 1 hectare grote wijngaard, en stapt mee in het sociaal project. Hij belooft om de eventuele winsten terug te investeren in de gemeenschap en ex-gevangen een kans te geven om in één van Fresciobaldi’s  wijndomeinen aan de slag te gaan.

De originele wijngaard staat voornamelijk aangeplant met Ansonica (Inzolia), die haar oorsprong kent in Sicilië, en Vermentino. Ook staan hier enkele rijen Sangiovese en Vermentino Nero, die de basis vormen voor de Gorgona Rosso. In 2015 wordt onder invloed van Lamberto nog 1 hectare bijgeplant.

Deze unieke witte wijn is te vinden op de wijnkaarten van sterrenrestaurants in Italië tot Japan en New York. Met een beperkte oplage is het niet verwonderlijk dat deze wijn een echt hebbedingetje is.

Lot 3692 en 3693
Top

Een ogenblik geduld aub. Uw zoekopdracht wordt uitgevoerd...