Whisky om naar uit te kijken

Deze veiling hebben we weer het genoegen om u een exclusieve collectie whisky voor te stellen, waarbij een groot deel komt van inmiddels gesloten distilleerderijen. Schaarste is troef met whisky uit stopgezette series en er zijn meer dan 60 loten met flessen waarvan er minder dan 100 zijn geproduceerd. U vindt zelfs whisky’s die in oplages zijn verschenen van minder dan 25 flessen!

De whiskymarkt is nu al meer dan tien jaar volop in beweging, waarbij geleidelijk aan de echte grote en gewilde distilleerderijen duidelijk naar voren komen. Toch zijn er nog steeds distilleerderijen een paar jaar geleden nog terzijde werden geschoven maar die nu op weg zijn naar een cultstatus.

U vindt whisky en distilleerderijen uit heel Schotland en Ierland, Ardbeg Single Casks, vroege Lagavulin Distillers Editions en een enorme collectie van de inmiddels gesloten Littlemill distilleerderij.

De whiskycollectie van deze juniveiling omvat het hele spectrum: het verleden, het heden en de toekomst…
 
Lot 3773 t/m 3799: Chichibu distilleerderij
Een vrij nieuwe distilleerderij die al bijna een mythische status heeft bereikt. Opgericht door Ichiro Akuto - zijn grootvader begon de Hanyu distilleerderij - is vertegenwoordigd met de illustere Intergalactic 5 en 6, enkele zeldzame single casks - die exclusief waren voor Zweden en Noorwegen - de Belgische editie en een LMDW jubileum botteling. Misschien wel het moeilijkste lot om aan te komen, is de volledige Paris Edition vertical.

Lot 3801 en 3802: Karuizawa 'Noh’
Nec plus ultra. Deze collectie bevat twee Karuizawa 'Noh' flessen: de 1983 van 28 jaar oud en de 1981 van 31 jaar oud. De ene fles is wat ouder dan de andere, maar de jongere is iets zeldzamer. Deze flessen worden bijna nooit op één veiling aangeboden, dus het wordt spannend om te zien welke fles de biedingsstrijd gaat winnen.

Lot 3875 tot 3885: The Macallan
Al jaren het toppunt van investeringswaardige whisky en deze keer bieden we een aantal ‘discontinued series’ op instapniveau met de 'Amber', 'Sienna' en 'Ruby' en een prachtige 30 jaar oude ‘distillery release’. Verder mag U lot 3880 zeker niet missen. Dit is een 1999 Single Cask botteling door Gordon & Macphail, waarvan slechts 78 flessen ooit geproduceerd zijn. Hoewel het niet op de fles staat, laat de kleur geen twijfel bestaan over het type vat dat is gebruikt.

Lot 3889 tot 3891: Blackadder Blairfindy
Zoals u wellicht weet, mag Blackadder, net als vele anderen, de naam Glenfarclas niet wettelijk gebruiken als ze hun vaten onafhankelijk bottelen. Nu hebben we waarschijnlijk de meest zeldzame, onafhankelijke Glenfarclas botteling die er is: de 1980 Single Cask 139 Year Old en 1979 40 Year Old met elk slechts 12 flessen geproduceerd. We hebben niet één maar zelfs twee exemplaren van elke editie.

Lot 3943 tot 3962: Springbank
Waarschijnlijk de meest gewilde whisky's op de huidige markt! Deze keer hebben we niet alleen moeilijk verkrijgbare 18 en 21 jaar oude standards, maar ook verschillende single cask bottelingen. We maken het af met een paar limited editions en vooral twee oudere limited society-members only releases. Voor degenen die echt iets bijzonders willen ervaren, brengen we de heilige graal van Campbeltown: een 1966 Single Cask Local Barley.
 
Lot 4002: 1964 Bowmore Black 'Final Edition'.
Wat deze fles bijzonder maakt zijn de euforische beschrijvingen van de smaak en de grote aantrekkingskracht op investeerders. Het is een fles die er mede voor zorgde dat de hele whiskymarkt in een stroomversnelling is gekomen.

Oorspronkelijk uitgebracht in de vroege jaren 1990 voor een winkelprijs van 80 Britse pond, is de whisky destijds gekocht om te drinken. Hierdoor zijn er maar zeer weinig flessen over.

Deze whisky zie je maar af en toe op de markt verschijnen en voor het laatst in juni 2023 nog bij Sylvie's. Het kan echter evengoed nog een decennium duren voordat u een nieuwe kans krijgt om een fles als deze te verwerven.
 

We wensen u veel plezier bij het bieden.

 
Top

Een ogenblik geduld aub. Uw zoekopdracht wordt uitgevoerd...