Ruchottes Chambertin – Michel Bonnefond & Christophe Roumier

“The 2009 Ruchottes-Chambertin is impossibly elegant. The wine literally floats on the palate with dazzling brilliance in its fruit and gorgeous, well-delineated aromatics. All of the elements build towards the textured, mouth-coating finish. This is another stunning wine from Roumier.” – 94/100, Antonio Galoni, The Wine Advocate

 
Domaine Georges Roumier behoeft geen introductie voor de wijnafficionado, het domein staat al decennia bekend om hoogwaardige wijnen op basis van pinot noir uit notoire wijngaarden zoals  Musigny, Bonnes Mares, Chambolle-Musigny ‘les Amoureuses’ en de Monopole wijngaard in Morey-Saint-Denis, ‘Clos de la Bussiere’.
Georges richt het domein op in 1924 en begint verschillende wijngaarden te leasen waaronder een deeltje van de legendarische Musigny wijngaard. Het domein wordt gestaag uitgebreid en in 1961 neemt zoon Jean-Marie de teugels over. De reputatie van het domein kent vanaf die tijd een gestage groei.

Wanneer in 1977 het domein Thomas-Bassot op de markt komt, kopen Charles Rousseau (Domaine Armand Rousseau) en Georges Mugneret (het huidige Domaine Mugneret-Gibourg) een deel van de Ruchottes-Chambertin wijngaard. Het laatste deel – slechts 0,54 hectare - van de Ruchottes wijngaard van het ter ziele gegane Thomas-Bassot, wordt aangekocht door Michel Bonnefond, een groot wijnliefhebber en zakenman uit Rouen.

Op aanraden van Charles Rousseau neemt Bonnefond contact op met Jean-Marie Roumier om zijn wijngaard te beheren. De beiden sluiten een overeenkomst tot ‘metayage’ waarbij de wijngaard geëxploiteerd wordt door Roumier, maar in bezit blijft van Bonnefond.

De huidige wijnmaker, Christophe Roumier – kleinzoon van Georges en zoon van Jean-Marie – zet het domein definitief op de kaart als hij zich begin jaren 80 van de vorige eeuw bij zijn vader vervoegd in de wijngaarden en kelder. Zijn focus ligt op meer op expressie van het terroir en de wijnen zijn puurder dan voorheen. Dat laatste komt mede door het spaarzaam gebruik van nieuwe houten vaten bij de vinificatie en de opvoeding van de wijnen.

Ook de Ruchottes-Chambertin, gelegen in Gevrey-Chambertin, is een zeer fijne expressie van dit terroir. Christophe zelf vindt het een perfecte harmonie tussen het gewicht en rijkdom van een wijn uit de Gevrey en de finesse van een wijn uit de Chambolle.

Omwille van de overeenkomst tussen Roumier en Bonnefond wordt de wijn onder 2 verschillende labels op de markt gebracht, maar het gaat in essentie dus om dezelfde wijn, gemaakt door Roumier. Van de zeer beperkte opbrengst wordt een deel gelabeld als Ruchottes-Chambertin van Michel Bonnefond en een deel als Ruchottes-Chambertin van Christophe Roumier.

Beide labels zijn zeer zeldzaam en gegeerd op de internationale wijnmarkt. We zijn dan ook bijzonder opgetogen dat we 5 loten van deze wijn kunnen aanbieden in de aankomende veiling: lot 1191 – 1194 (Michel Bonnefond) & lot 1195 (Christophe Roumier)
Top

Een ogenblik geduld aub. Uw zoekopdracht wordt uitgevoerd...