Château de Bonnezeaux

Château de Bonnezeaux

De AOC Bonnezeaux was ooit het epicentrum van zoete Loire wijn, maar de regio raakte eind vorige eeuw in verval. Er zijn in dit kleine gebied rond Bonnezeaux overigens nog steeds producenten die zoete wijn maken, maar het oogsten van wijn met edele rotting (botrytis), betekent het laat in het seizoen en handmatig plukken van druiven en een kritische selectie van de druiven per tros. Dat is arbeidsintensief en het oogsten in de nazomer is risicovol.

Begin jaren tachtig stopt Château de Bonnezeaux haar wijnbouw en de ooit zo befaamde wijngaarden verhuurt het Château aan lokale boeren. Daarbij komt het perceel La Montagne terecht bij René Renou, succesvol als maker van dessertwijn. Helaas kan eind jaren negentig de pacht van de wijngaarden niet worden verlengd vanwege een erfkwestie en zet de verloedering en verwildering van La Montagne in de andere percelen van het Château.

Gaan we in de tijd versneld door naar 2014, dan zien we de naam Guyonne Saclier de la Bâtie verschijnen. Als erfgename van Château de Bonnezeaux, vraagt haar familie haar om het domein weer tot leven te brengen. Wat zij als vertrekpunt aantreft zijn wijngaarden die volledig overwoekerd zijn, onder andere met wilde ranken Chenin Blanc van meer dan 50 jaar oud. Daar tegenover staat echter ook onaangetaste natuur met een rijke en levendige bodem.   

De praktijkervaring die Guyonne meeneemt, komt onder andere van een stage bij Stephane Bernaudeau en werk bij Mark Angeli van La Ferme de la Sansonnière. Mark is een pionier in de Loire als het gaat om de verbouw van droge wijn met Chenin blanc op biologisch-dynamische wijze. Geïnspireerd door Mark, en met zijn hulp, besluit ze om ook droge witte wijn te gaan maken. Het eerste oogstjaar dat op de markt verschijnt is 2016.

De wijn van Château de Bonnezeaux komt vanwege haar droge karakter niet in aanmerking voor de AOC Bonnezeaux:  het is een Vin de France. Voor het commerciële succes van dit kleine domein maakt deze eenvoudige applellatie echter niet uit: Guyonne’s topcuvées zijn overal uitverkocht of slechts op allocatie verkrijgbaar en wie hoopt een fles te verkrijgen via een bezoekje ter plaatse, wordt teleurgesteld want het domein, achtervolgd door het aura van 'the next big thing' door liefhebbers van natuurwijn, laat helaas geen bezoekers meer toe.

Van Château de Bonnezeaux vindt u op de veiling nog 3 andere cuvées: Les Coqueries, Inter-Val en La Minée Basse. Loten 2572, 2573, 2574 en 2575.
Top

Een ogenblik geduld aub. Uw zoekopdracht wordt uitgevoerd...