Château Canon-la-Gaffelière

Château Canon-la-Gaffelière, schilderachtig gelegen op de hellingen van Saint-Émilion, beslaat ongeveer 20 hectare. De appellation Saint-Émilion omvat precies hetzelfde gebied als omschreven in de oorspronkelijke akte van 1289: negen gemeenten, waaronder de middeleeuwse stad Saint-Émilion. In 1999 is het hele gebied opgenomen in het UNESCO Werelderfgoed.

Verleden
In de 17e eeuw koopt de familie de Malet Roquefort het landgoed, inclusief de toenmalige leprakolonie (waar de naam gaffelière aan refereert), en weer later een herberg, en bouwt er een kasteel. De familie is tevens de eigenaar van het domein ernaast, Château la Gaffelière. De bewoning van deze terreinen gaat overigens ver terug in de tijd, zoals blijkt uit de in 1969 ontdekte mozaïeken uit de oudheid.
 
De familie Malet-Roquefort verpacht het grootste deel van het land, waarna een lange periode aanbreekt waarin het landgoed regelmatig van eigenaar wisselt.

Heden
In 1971 koopt Joseph-Hubert, Graf von Neipperg, onder andere Canon-la-Gaffelière om zijn wijnportefeuille uit te breiden. Onder leiding van zijn zoon Stephan, met gebruik van de deskundigheid van Stéphane Derenoncourt, groeit het chateau vanaf 1982 uit tot het wijnpareltje dat het vandaag de dag is. 

Stephan wil de wijngaard nieuw leven inblazen omdat hij de kwaliteit herkent. Hij start met het toepassen van biologische methoden, plant nieuwe wijnstokken aan en renoveert de gebouwen. Opvallend is dat hij geen al geënte wijnstokken koopt; het enten doet het chateau zelf. Ook valt op dat paarden en robotmaaiers worden ingezet in plaats van tractoren ter bescherming van het bodemleven. In de vaten worden de druiven geplet door hun eigen gewicht tijdens de fermentatie. In 2014 verwerft het landgoed een officieel biologisch certificaat.

Succes komt zelden aanwaaien, maar de inspanningen leiden ertoe dat.hij in 1988 een wijn produceert die hem eindelijk bevalt. En niet alleen hij is er blij mee: in de jaren daarna groeit Chateau Canon-la-Gaffelière gestaag in populariteit. 

Op de veiling
Eén van de mooiste vintages van het chateau, het jaar 2008, vindt u op de aankomende decemberveiling:

“The nose is elegant and offers a beautiful gourmandise, richness as well as a beautiful finesse. It reveals notes of fleshy strawberry, blackberry associated with fine touches of caramelization, incense and small notes of ripe raspberry, spices, small toasted notes as well as a very discreet hint of violet and an imperceptible hint of Sichuan pepper. The palate is fresh, well-balanced, fruity and offers a beautiful definition, a beautiful suavity as well as a beautiful finesse of the grain.” – VertdeVin, 96/100


Van Château Canon-la-Gaffelière kunt u de wijn vinden in diverse loten en de grootformaten in de loten 417 - 425. De 2008 vintage vindt u in een bijzonder 6 liter-formaat. Dit geldt ook voor de eerste vintage uit 1988.
Zeldzaam is de Melchior 2001 van maar liefst 18 liter, te vinden in lot 425.
 
Andere grootformaten (vanaf 3 liter), gemaakt door dezelfde familie von Neipperg:
  • Clos de l'Oratoire in de loten 426 - 434
  • Château la Mondotte in de loten 435 - 441

 
Top

Een ogenblik geduld aub. Uw zoekopdracht wordt uitgevoerd...